Kopzorgen over Chinese vastgoedbedrijven nemen toe: denktank Chinese staatsraad zit aan tafel met vastgoedbedrijven en banken

Een denktank van China’s staatsraad heeft een ontmoeting gehad met vastgoedontwikkelaars en banken in de stad Shenzhen. Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van een bron met directe kennis van de bijeenkomst. De zorgen over de liquiditeitscrisis in de vastgoedsector van het land nemen toe.

Volgens de bron van Reuters hebben onder meer China Vanke, Kaisa Group, Ping An Bank, China Citic Bank, China Construction Bank en CR Trust deelgenomen aan het gesprek met de denktank. Hoewel de denktank beleidsvoorstellen doet, is het geen besluitvormingsorgaan.

Liquiditeitscrisis Chinese vastgoedsector

Die ontmoeting kwam er in het licht van de toenemende zorgen over de liquiditeitscrisis in de Chinese vastgoedsector. Meer en meer vastgoedbedrijven hebben moeite om hun financiële verplichtingen na te komen. Gisteren bleek bijvoorbeeld nog dat Evergrande er wederom niet was in geslaagd om een coupon op obligaties op tijd te betalen. Het bedrijf heeft nu 30 dagen de tijd om dat in orde te brengen alvorens er sprake is van een wanbetaling.

Tijdens die ontmoeting drong Kaisa, het 25ste grootste vastgoedbedrijf van China, er bij staatsbedrijven op aan particuliere bedrijven te helpen hun liquiditeit te verbeteren door projectacquisities en strategische aankopen. De projectontwikkelaar zei ook dat de liquiditeit krap is en dat het te kampen heeft met aanzienlijke problemen als gevolg van ratingverlagingen en banken die leningen aan banden leggen. Kaisa heeft de meeste offshore schulden van alle Chinese ontwikkelaars, na Evergrande.

Maatregelen om problemen aan te pakken

De ontwikkelaar zei dat sommige financiële instellingen ten onrechte geld van zijn rekeningen hadden overgeschreven en drong erop aan dat alle rechtszaken die tot bevriezing van zijn tegoeden leidden, centraal in een Shenzhen-rechtbank, de stad waar Kaisa gevestigd is, zouden worden behandeld.

In een verklaring op zijn officiële WeChat-account zei Kaisa maandag dat het maatregelen nam om zijn liquiditeitsproblemen op te lossen en dat het overleg pleegde met beleggers in vermogensbeheerproducten over betere betalingsoplossingen.

Vanke, een van China’s drie grootste projectontwikkelaars, zei tijdens de bijeenkomst dat haar financiën gezond waren, hoewel zij opriep tot een stabiel beleid in een poging om systeemrisico’s en een liquiditeitscrisis te voorkomen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20