Evergrande mist opnieuw betaling coupons

Volgens twee bronnen van het persagentschap Reuters is de Chinese vastgoedreus Evergrande er op 6 november niet in geslaagd om verschillende obligatiehouders een coupon uit te betalen.

Evergrande blijft moeite hebben om zijn schuldeisers te betalen. Na in oktober op de valreep te kunnen vermijden dat het formeel als wanbetaler werd beschouwd, moet de Chinese vastgoedreus opnieuw alles in het werk stellen om een wanbetaling te vermijden.

Twee bronnen hebben aan Reuters laten weten dat Evergrande de deadline van een couponbetaling op zogeheten offshore obligaties heeft gemist. Er loopt daardoor opnieuw een gratieperiode van 30 perioden om de schulden af te lossen. Indien het vastgoedbedrijf daar niet in slaagt, is er sprake van een wanbetaling.

Chinese vastgoedsector in de problemen

Op dit moment heeft er nog geen woordvoerder gereageerd op het nieuws. Reuters kon niet vaststellen of Evergrande de obligatiehouders heeft verteld wat het van plan is te doen met betrekking tot de couponbetaling die zaterdag verschuldigd was.

Evergrande heeft meer dan 300 miljard dollar aan schulden uitstaan. De liquiditeitsproblemen van Evergrande hebben de volledige Chinese vastgoedsector van 5 biljoen dollar in de problemen gebracht, wat de afgelopen weken heeft geleid tot een reeks wanbetalingen op buitenlandse schulden, verlagingen van kredietratings en verkopen van aandelen en obligaties van de ontwikkelaars.

Toenemende aflossingdruk

Ting Lu en Jing Wang, twee economen bij de Japanse financiële holding Nomura, schreven onlangs in een toelichting dat ze de komende kwartalen een “veel hogere” aflossingsdruk op ontwikkelaars verwachten, bijna een verdubbeling van 10,2 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2021 tot respectievelijk 19,8 miljard en 18,5 miljard dollar in het eerste en tweede kwartaal van 2022.

“Door de achteruitgang van de vastgoedsector is het niet uitgesloten dat ontwikkelaars op het vasteland opnieuw in gebreke blijven en dat de obligatiekoersen op de onshore- en offshoremarkten elkaar in toenemende mate beïnvloeden omdat beleggers op hun hoede zijn”, aldus de economen. “Wij denken dat de toezichthouders hun inspanningen zullen opvoeren om een toename van het aantal wanbetalingen op de Chinese markt te voorkomen.”

(evb)

Meer