Schuldencrisis bij Evergrande besmet almaar meer andere Chinese vastgoedbedrijven

Het gaat niet goed met de Chinese vastgoedbedrijven. Na onder meer Evergrande en Fantasia mist nu ook Modern Land een betalingsdeadline.

Het Chinese vastgoedbedrijf Modern Land, dat zich voornamelijk toespitst op groene projecten, is er dinsdag niet in geslaagd om de hoofdsom en de rente terug te betalen op een obligatie van 250 miljoen dollar.

Moeilijk om schuld te herfinancieren

In een verklaring schreef het in Peking gevestigde bedrijf de gemiste betaling toe aan een onverwacht krappe cashflow veroorzaakt door “factoren zoals het macro-economische klimaat, het klimaat in de vastgoedsector en de coronacrisis.”

Veel Chinese projectontwikkelaars met een hoge schuldenlast en uitstaande Amerikaanse dollarobligaties hebben het moeilijk om zich aan te passen aan een tijdperk van krappere kredieten en dalende huizenverkopen. Een scherpe daling van de markt voor Chinese (rommel)obligaties heeft het voor sommige vastgoedbedrijven onmogelijk gemaakt om hun vervallende schuld te herfinancieren door nieuwe dollarobligaties uit te geven. Als de waarde van een obligatie daalt, stijgt de coupon.

Modern Land wou eerder deze maand een deeltje van de obligatie – met een coupon van 12,85 procent – terugkopen en de vervaldatum op de rest verlengen. Het vastgoedbedrijf schrapte dat plan vorige week omdat het bleef kampen met liquiditeitsproblemen. “Die stap zou dan ook niet in het belang zijn geweest van het bedrijf of andere belanghebbenden, waaronder obligatiebeleggers”, klonk het.

Ook kleinere rivalen in slechte papieren

Het komt dan ook als geen verrassing dat meer en meer Chinese vastgoedbedrijven problemen hebben om hun schulden af te betalen. Evergrande kon vorige week op de valreep vermijden dat het officieel de status van wanbetaler kreeg door 83,5 miljoen dollar aan interesten terug te betalen aan internationale obligatiehouders. Het bedrijf had 30 dagen de tijd om die financiële verplichting na te komen.

In het weekend zei Evergrande dat de werkzaamheden aan sommige van zijn stopgezette projecten waren hervat. Maar andere kleinere rivalen zijn er niet in geslaagd investeerders terug te betalen zoals beloofd, waaronder Fantasia Holdings, China Properties Group en Sinic Holdings.

Modern Land is opgericht in 2000 en trok in 2013 naar de beurs van Hongkong. Het vastgoedbedrijf spitst zich toe op groene technologie. Volgens Modern Land verbruiken zijn woningen slechts een derde van de energie die wordt gebruikt door normale woongebouwen. In 2016 werd Modern Land de eerste Chinese vastgoedontwikkelaar die een internationale groene obligatie op de markt bracht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20