Hebben kmo’s nog toekomst in de ‘winner takes all’-economie?

“We leven vandaag in een wereld die de grote bedrijven bevoordeelt, niet de kleine,” schrijft Jon Evans op Techcrunch. “Het pendulum zwaait al in de omgekeerde richting. Grote bedrijven en executives, eerder dan startups en ondernemers zullen het komende decennium beheersen. Wie vandaag afstudeert zal voor Mark Zuckerberg werken, eerder dan in zijn voetstappen treden.”De internetboom van 1997-2006 bracht ons Amazon, Facebook, Google, Airbnb, etc., omdat het internet iets nieuws was en een paar jongeren op hun kamer een website konden ontwikkelen, een paar miljoen dollar konden ophalen en de wereld konden veroveren met hun product.  De smartphoneboom  van 2007-2016 gaf ons Uber, Snap, WhatsApp, Instagram, Twitter, etc., omdat hetzelfde geldt voor smartphone apps.

Er komt geen nieuwe revolutie

Omdat deze massale globale hardware revoluties elkaar opvolgden – de opkomst van het internet en de smartphones – denken we verkeerdelijk dat er een volgende revolutie zit aan te komen en dat – eens te meer – een groepje jongeren door wat software te schrijven daar profijt uit kan halen.

Maar geen zulke revolutie is op komst. Het web wordt bezet en gekoloniseerd door big business; iedereen heeft een smartphone en de App Store wordt gedomineerd door exact 2 bedrijven. Tel daarbij dat alle hedendaagse technologieën complex en duur zijn en die bedrijven bevoordelen die over enorme hoeveelheden kapitaal en schaalgrootte beschikken.

Bonus Fact: Volgens PwC was de technologische sector in 2016 voor het eerst de belangrijkste sector ter wereld, vóór de financiële -en de oliesector.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20