TikTok en Universal lossen geschil over muziek op

TikTok zal miljoenen nummers weer beschikbaar stellen op het platform na het schikken van een onenigheid met Universal Music Group over royalty’s.

Wat voorafging: Eind januari kwam Universal met het nieuws dat het songs van hun artiesten van de app TikTok zou halen. Hoewel het in eerste instantie bij een dreiging bleef, waren er een tijdje later geen songs van de muziekgigant meer te vinden. Het ging daarbij om songs van grote sterren als Taylor Swift en Billie Eilish, maar ook om Belgische artiesten.

In het nieuws: Universal en TikTok zijn tot een akkoord gekomen over de royalty’s die voor de muziek betaald moeten worden. Dat raakte deze week bekend.

  • Gebruikers kunnen weer video’s maken met muziek van populaire artiesten zoals Billie Eilish en Ariana Grande.
  • De nieuwe overeenkomst belooft “verbeterde vergoedingen” voor artiesten, maar de exacte bedragen zijn niet bekend.
  • TikTok zal Universal’s muziek binnen twee weken terugbrengen naar het platform, inclusief het herstellen van audio in eerder gedempte video’s.
  • Shou Zi Chew, de baas van TikTok, heeft alvast positief gereageerd op de nieuwe samenwerking. “Muziek is een belangrijk deel van TikTok. We zijn blij dat we samen met Universal Music Group opnieuw vooruit kunnen”, klonk het in een statement.

AI

  • De twee bedrijven hebben verklaard dat ze “samenwerken om menselijke kunst te beschermen” in het gezicht van kunstmatige intelligentie (AI).
  • Ongeautoriseerde AI-gegenereerde muziek zal van het platform verdwijnen. Op die manier wordt de inspanning van artiesten en songwriters meer erkent.
Meer