Klimaatbeleid onderneming is voor vele werknemers cruciaal

Veel werknemers zijn bereid hun baan op te zeggen indien blijkt dat hun werkgever onvoldoende actie onderneemt om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat zegt een rapport van het platform Supercritical, een ontwikkelaar van software die bedrijven helpt duurzaam te werken, op basis van een enquête bij meer dan 2000 kantoormedewerkers in het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers stelden daarbij vast dat 35 procent van de respondenten zich bereid toonde zijn baan op te zeggen als zijn werkgever onvoldoende actie onderneemt om de ecologische voetafdruk van de onderneming te verkleinen.

Prioriteit

“Uit de gegevens blijkt dat het klimaat voor werknemers een grote prioriteit blijft, maar velen vinden dat streven in de engagementen van hun werkgever niet terug”, stippen de onderzoekers aan. “Dit kan bedrijven, die al geconfronteerd worden met een brede reeks macro-economische uitdagingen, met aanzienlijke problemen opzadelen.”

“De bedrijven bereiden zich voor op een moeilijke periode”, verduidelijken de onderzoekers. “Het management zoekt daarbij naar manieren om kosten te besparen. Al te vaak worden initiatieven rond duurzaamheid ten onrechte bestempeld als doelstellingen die kunnen worden geschrapt wanneer de financiële slagkracht wordt beknot.”

“Het onderzoek toont echter dat een dergelijke strategie een bijzonder riskant karakter heeft”, voert Supercritical aan. “De studie toonde dat 20 procent van alle werknemers al niet tevreden is met het huidige klimaatbeleid van zijn werkgever.”

“Er werd bovendien vastgesteld dat zelfs bij een recessie 32 procent van de werknemers zich niet prettig voelen indien zijn bedrijf uit besparingsoverwegingen zijn projecten op het gebied van duurzaamheid zou schrappen.”

“Er moet mee rekening worden gehouden dat 35 procent zelfs zou overwegen ontslag te nemen indien zijn werkgever geen actie onderneemt om zijn ecologische voetafdruk te verminderen of te elimineren. Dat gevoel leeft vooral onder jongeren. In de groep tussen achttien en vierentwintig jaar is 53 procent bereid te overwegen om op te stappen wanneer de werkgever een inferieur klimaatbeleid tentoon spreidt.”

“Het klimaatbeleid van bedrijven is voor vele werknemers een cruciaal breekpunt”, merkt Michelle You, chief executive van Supercritical, op. “Ondernemingen die op het gebied van klimaatbeleid ondermaats presteren, kunnen bij de werknemers op weinig genade rekenen.”

Verantwoording

“Er zal niet worden geaarzeld om de werkgever ter verantwoording te roepen” zegt Michelle You nog. “Bedrijven die toptalent willen aantrekken en behouden, kunnen zich op het gebied van klimaatacties geen compromissen veroorloven.”

“In de huidige strijd om talent vormen robuuste klimaatmaatregelen een enorm aantrekkingspunt. Er kon worden vastgesteld dat 70 procent van de werknemers erkent trots te zijn te kunnen werken voor een bedrijf dat zich inzet voor klimaatactie.”

Tegelijkertijd zegt 54 procent zich bij een keuze voor een werkgever minstens gedeeltelijk te hebben laten leiden door de initiatieven die de onderneming in kwestie heeft genomen om zijn impact op het leefmilieu te verminderen. Ook zou 60 procent van de ondervraagden liever werken bij een bedrijf met een duidelijk klimaatplan dan bij een onderneming die rond deze materie geen uitgestippeld beleid volgt.

De onderzoekers wijzen er anderzijds op dat ook bij de werknemers weinig kennis blijkt over klimaatacties die kunnen worden ondernomen. “Bijna 45 procent van de ondervraagden gelooft dat de traditionele emissiehandel, bij veel bedrijven de belangrijkste steunpilaar van het klimaatprogramma, een efficiënt instrument is om de klimaatverandering te bestrijden”, betoogt Michelle You.

“Dat strookt echter helemaal niet met de realiteit. In werkelijkheid stelt dit systeem de ondernemingen gewoon in staat compensaties te betalen voor de vervuiling die ze veroorzaken.”

(lb)

Meer