Jonge werknemers zeggen hun baan almaar sneller vaarwel

Het komt steeds vaker voor dat jongeren onder de 25 op eigen initiatief ontslag nemen, zo blijkt uit een analyse door hr-dienstenbedrijf Acerta.

“De arbeidsmarkt is krap: bedrijven smeken om personeel. Steeds meer jongeren onder de 25 maken gebruik van deze unieke situatie op de arbeidsmarkt en ruilen hun huidige werkgever in voor een nieuwe”, schrijft Acerta.

Ongeveer 11 procent van alle arbeidscontracten van jongeren onder de 25 werden dit jaar al stopgezet, leert de analyse van personeelsgegevens van ruim 30.000 Belgische werkgevers. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel (+136 procent) in vergelijking met vorig jaar en maar liefst 181 procent meer in vergelijking met vóór corona.

War for talent

Maar wellicht nog de opmerkelijkste statistiek: bijna de helft van de ontslagen (46 procent) komt er op initiatief van de werknemer zelf en nog eens 36 procent stopt de arbeidsovereenkomst in wederzijds overleg met de werkgever. De jonge werknemer zit in de huidige war for talent dus duidelijk aan het stuur.

bron: Acerta

“Zeker jonge mensen, die nog een hele loopbaan voor zich hebben, denken dubbel na over de job die ze nu doen”, zegt Acerta, verwijzend naar de Great Resignationtrend in de Verenigde Staten.

“De jongeren zijn bovendien een kritische nieuwe generatie die hun eigen loopbaan in handen durven te nemen. Veel jongeren maken daarom nu de switch van een job die praktische voordelen biedt op korte termijn naar een loopbaan die duurzaam is op de lange termijn, met meer carrièremogelijkheden en flexibiliteit.”

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.