‘War for talent’ barst weer los: Belgische bedrijven vinden moeilijk geschikt personeel

Bijna twee op de drie Belgische bedrijven die op zoek zijn naar werknemers ondervinden moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Restaurants en cafés zien dan weer opvallend veel medewerkers vertrekken.

De heropleving van de economie na de coronaklap wordt zichtbaar op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG), een samenwerking van de werkgeversorganisaties en de Nationale Bank.

Bijna acht op de tien ondernemingen werven aan, maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. De meeste aanwervende bedrijven ondervinden meer problemen dan gewoonlijk om de vacatures in te vullen. Niet alleen is het moeilijk om specifieke profielen te vinden, een probleem waar een op de drie aanwervende bedrijven mee kampt. Bijna evenveel bedrijven signaleren een algemeen probleem, over de personeelscategorieën heen.

‘Hoewel het niet uit te sluiten valt dat het aanwervingsproces zelf nog moeilijker verloopt door de specifieke corona-omstandigheden, lijken deze cijfers er toch meer algemeen op te wijzen dat de arbeidsmarkt al heel krap is, zelfs in deze nog prille fase van het herstel’, concluderen de experts van de ERMG.

Personeelsverloop

Een op de vijf ondervraagde bedrijven geeft aan dat het personeelsverloop hoger is dan normaal. In de sectoren kunst, amusement en recreatie, de reisbureaus en de horeca zegt zelfs de helft van de ondervraagde bedrijven met dat probleem te kampen.

Wellicht niet toevallig gaat het om de sectoren die het zwaarst getroffen werden door de coronacrisis. Veel medewerkers verlaten die sectoren om elders een job te vinden. Dat is op zich goed nieuws, zeggen de experten, want het kan duiden op een soepel werkende arbeidsmarkt.

‘Anderzijds kan het natuurlijk zorgen voor tijdelijke personeelstekorten als de vraag in die zwaarst getroffen sectoren, zoals voor de horeca, weer zal toenemen’, klinkt het. Over ruim een week, op 9 juni, mogen de horecazaken normaal gezien ook binnen weer klanten ontvangen.

(adl)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20