Almaar meer tekenen van heropleving, maar economie draait nog niet op precoronaniveau

De Belgische economie is in het eerste kwartaal gegroeid met 1 procent tegenover het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Eerder was uitgegaan van een groei met 0,6 procent.

De voorlopige ramingen van het bruto binnenlands product bevestigen wat de recente enquêtes bij de gezinnen en de bedrijven ook al aangaven. De Belgen zien de economische toekomst na het sombere coronajaar 2020 vrij rooskleurig tegemoet en het herstel is begin dit jaar al ingezet.

Er is wel een belangrijke nuance. De Belgische economie groeide in het eerste kwartaal van 2021 met 1 procent tegenover het laatste kwartaal van 2020. Maar als je de vergelijking tegenover dezelfde periode een jaar eerder maakt, het eerste kwartaal van 2020 dus, is er sprake van 0,6 procent inkrimping.

bron: NBB

Nog geen volledig herstel

Of nog: de economische activiteit lag in het eerste kwartaal nog steeds lager dan een jaar eerder. Bovendien brak in maart 2020 de coronacrisis in alle hevigheid los, waardoor de economische activiteit in het eerste kwartaal van 2020 al lager uitkwam dan normaal. Ondanks die ‘gunstige’ vergelijkingsbasis slaagt het eerste kwartaal van 2021 er niet in om beter te doen.

Er is dus geen reden tot euforie: de economie klautert uit het dal, maar het niveau van vóór de Covid-19-crisis is nog niet bereikt.

Volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, hebben de banken in de komende maanden een belangrijke rol te spelen, nu de steunmaatregelen van de overheden voor de bedrijven stilaan gaan uitdoven. ‘De banken zullen een sleutelrol moeten spelen in het economisch herstel, met name door voldoende toegang te verzekeren tot bankkrediet en schuldherschikkingen toe te staan aan de levensvatbare bedrijven die kampen met een overtollige schuldenlast door de coronacrisis.’

Wereldeconomie

Positief voor de exportgerichte Belgische economie is dat de wereldeconomie ook beter lijkt te presteren dan eerder voorspeld. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelt haar economische groeiverwachtingen voor de wereldeconomie naar boven bij en verwacht nu een groei van 5,8 procent dit jaar en 4,4 procent in 2022. Eerder was ook het IMF optimistischer geworden.

Lees ook: Nationale Bank: ‘Klopt niet dat jongeren geen woonkrediet meer kunnen krijgen’

(tb)

Meer