IMF ziet sneller herstel wereldeconomie, maar waarschuwt voor toenemende ongelijkheid

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is optimistischer over de wereldeconomie dan zes maanden geleden. Maar hoofdeconome Gita Gopinath verwacht dat het herstel sterk zal verschillen per regio en vreest ook voor toenemende ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen in eenzelfde land.

Volgens het IMF is de wereldeconomie in 2020 met 3,3 procent gekrompen, terwijl in oktober nog voor een terugval met 4,4 procent gevreesd werd, en zal ze dit jaar met 6 procent groeien, wat sterker is dan verwacht. Dat staat in zijn halfjaarlijks economisch rapport.

Dat de krimp kleiner is dan eerst gedacht, is volgens het Muntfonds toe te schrijven aan de nieuwe aangepaste manier van werken in veel landen, die de schade voor de economie heeft kunnen beperken. Voor de opwaartse bijstellingen voor 2021, en ook 2022, baseert het IMF zich onder meer op de bijkomende steunpakketten die de overheden lanceerden, zoals de stimulusplannen van de Amerikaanse president Joe Biden, en het verwachte herstel op basis van de massale vaccineringscampagnes.

Herstel niet overal synchroon

Maar ondanks de verbeterde vooruitzichten is er ook reden tot bezorgdheid. Er is immers grote divergentie tussen de landen. China is al in 2020 hersteld van de coronaklap en de Verenigde Staten zullen dat wellicht dit jaar al doen. Veel andere economieën, waaronder de eurozone, zullen wellicht moeten wachten tot 2022.

In de armste landen met de laagste vaccinatiecapaciteit kan het herstel mogelijk pas in 2023 zichtbaar zijn. ‘Het inkomensverlies betekent voor miljoenen mensen, armoede, dakloosheid en honger’, zegt het IMF. ‘Hoe langer het duurt vooraleer ook de ontwikkelingslanden toegang krijgen tot vaccins, hoe moeilijker het wordt herstel te bekomen.’

‘De verschillen komen echter niet alleen voor tussen landen, maar ook daarbinnen’, klinkt het nog. ‘De inkomensongelijkheid binnen een land zal waarschijnlijk toenemen.’ Vooral jongeren, vrouwen en mensen met lagere vaardigheden riskeren uit de boot te vallen.

Lees ook: Terwijl Europa worstelt met trage vaccinaties, zet Amerika turbo op economie

Meer