Is de crisis voorbij? Optimisme over economisch herstel zwelt aan in heel Europa

Is het dankzij de hoopgevende coronacijfers, het lenteweer of toch vooral door de gedeeltelijke heropening van de horeca en andere diensten? Economen reageren in elk geval verrast op het grote optimisme bij de consumenten én de bedrijven in de eurozone.

Afgaande op het vertrouwen bij de Europese gezinnen loopt de coronacrisis op haar einde, zo suggereert de indicator van het consumentenvertrouwen die de Europese Commissie vrijdag publiceerde. De graadmeter voor de EU-26 staat in mei weer op het niveau van voor de coronapandemie. In de eurozone (19 lidstaten) is het consumentenvertrouwen zelfs al wat groter dan voor de crisis. De vertrouwensbarometer wordt samengesteld op basis van maandelijkse enquêtes in elk van de lidstaten. In heel Europa zien de gezinnen de nabije economische toekomst rooskleurig tegemoet.

Terraseffect

Ook in België laat de bevraging een almaar groter optimisme zien. De Belgische indicator liet in mei zijn sterkste stijgingen ooit zien, meldt de Nationale Bank (NBB). ‘Het opmerkelijke herstel van het consumentenvertrouwen is te danken aan het herwonnen optimisme over de ontwikkeling van de werkloosheid in de volgende twaalf maanden en, in mindere mate, aan de betere vooruitzichten voor de algemene economische situatie in België’, duidt de instelling.

De Belgische enquête werd afgenomen van 3 tot 17 mei. ‘Het vertrouwen was al hersteld vóór de aankondiging – op 11 mei – van de versoepelingsmaatregelen voor de zomer‘, merkt de NBB op. Op 8 mei, tijdens de enquêteperiode dus, gingen wel de terrassen weer open.

Hoe belangrijk die terrassen zijn voor het algemene sentiment, bleek woensdag nog in Frankrijk. De heropening op 19 mei leidde tot euforische taferelen in Parijs en andere steden. Frans president Emmanuel Macron hoopt er, een jaar voor de presidentsverkiezingen, ongetwijfeld punten mee te scoren.

Bedrijfsleven leeft weer op

Er lijkt echter meer aan de hand dan de opgeluchte consumenten. De economische activiteit in de eurozone trekt ook stevig aan, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde indicatoren van het bureau Markit, dat zich baseert op feedback van bedrijfsleiders. Het gaat zelfs om de sterkste groei in 15 jaar. De indicator sprong van 53,8 in april naar 56,9 in mei. Een getal boven 50 wijst op economische groei, terwijl een waarde onder 50 op een economische krimp duidt.

‘De nieuwe data suggereren dat de beginfase van de heropleving misschien sterker zal zijn dan verwacht’, besluit het bureau Oxford Economics uit dat alles. De economische groei in de eurozone zou in het tweede kwartaal (april-juni) dus groter kunnen uitvallen dan economen hadden gedacht.

(jvdh)

Meer