Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Kleinere teams verzetten zich tegen ‘Champions League voor de eliteclubs’

Logo Business AM
Economie

13/09/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

De structuur van de Europese voetbalcompetities blijft voorlopig ongewijzigd. Tot nader orde komt er alvast geen verandering in de organisatie van de Champions League. Dat heeft de European Club Association (ECA) aangekondigd. De voorstellen zouden hebben geleid tot een selecte competitie waaraan nagenoeg alleen de grootste Europese clubs zouden kunnen deelnemen. Vele teams die hierdoor een kans op een deelname aan de Champions League zouden verliezen, protesteerden tegen de plannen.

De organisatie van een derde Europese competitie – naast de Champions League en de Europa League – kreeg wel een grotere bijval.

Elitair

De absolute topclubs uit het Europese voetbal hadden gehoopt van de Champions Leagues een selecte competitie te kunnen maken. Volgens het voorstel zouden vierentwintig topclubs een vaste plaats in de Champions League krijgen. Dat contingent zou jaarlijks aangevuld worden met enkele teams die als overwinnaar uit een aantal voorrondes zouden komen.

Alle andere clubs zouden in de lagere Europa League uitkomen. Wel zou de samenstelling van de Champions League elk jaar een kleine aanpassing kennen. Daarvoor zou een systeem met degradatie en promotie worden geïntroduceerd. Het voorstel kreeg onder meer steun van Andrea Agnelli, voorzitter van de European Club Association en topman van Juventus, de rijkste club van Italië.

Clubs die door het voorstel de toegang tot de lucratieve Champions League dreigden te verliezen, hadden zich echter tegen de plannen verzet. Zij vrezen immers dat hun achterstand op de rijkste clubs hierdoor alleen nog maar zou vergroten. Vorig seizoen konden de tweeëndertig deelnemers aan de Champions League onder elkaar dan ook een prijzengeld van ruim 2 miljard euro verdelen.

Premier League

De Engelse topclubs hadden de voorstellen eveneens verworpen. Zij proberen immers te vermijden dat een Europese supercompetitie een bedreiging zou kunnen vormen voor de populariteit van hun eigen Premier League, de meest lucratieve voetbalcompetitie van de wereld.

In juni hadden bovendien ook al zeven Spaanse clubs – Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Malaga, Sevilla, Real Sociedad, Valencia en Villarreal – de plannen afgewezen. Volgens hen betekenden de plannen een frontale aanval op het competitief evenwicht in het Europese voetbal.

De Spaanse clubs voerden daarnaast aan dat het voorstel ook voor de stabiliteit van de nationale competities een bedreiging vormde.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks