La Liga: voetbalcompetitie goed voor 185.000 jobs en 1,4% van het Spaanse bbp 

De voetbalcompetitie La Liga (1ste en 2de afdeling) droeg tijdens het seizoen 2016/2017 ruim 15,7 miljard euro bij aan de Spaanse economie. De economische impact van het voetbal is zo goed voor 1,4% van het bruto binnenlands product (bbp) van Spanje. Het voetbal zorgt ook rechtstreeks en onrechtstreeks voor 185.000 jobs.

Tot die conclusie komt adviesbureau PwC in zijn studie ‘Financial, Fiscal and Social Impact of Professional Football in Spain’.

Rechtstreekse en onrechtstreekse impact

Het bedrag van 15,7 miljard euro omvat een ‘rechtstreekse impact’ van 3 miljard euro, gegenereerd door de clubs zelf.  5,6 miljard wordt toegewezen aan wat PwC onder ‘onrechtstreekse impact’ rangschikt. Het gaat om activiteiten rond het voetbal, waarbij de televisie-uitzendingen het gros voor hun rekening nemen. Zo factureren de voetbalkanalen jaarlijks 1,8 miljard euro in abonneegeld. 41% van de mensen die het voetbal volgen via betaaltelevisie zegt in zijn pakket geen andere opties dan voetbal te nemen.

De rest werd onderverdeeld in ‘sectoren gerelateerd aan voetbal’ (4 miljard euro), zoals catering en horeca (1,2 miljard euro omzet voor 19.500 jobs), maar ook de ontwikkeling van videogames rond het voetbal. In deze laatste sector zijn liefst 5.700 mensen aan het werk. 4 van de 10 bestverkochte videogames in Spanje hebben betrekking op het voetbal. Tenslotte zijn er de ‘supportersuitgaven’ (3,1 miljard euro) voor zaken als transport, parkings, merchandising en sportweddenschappen.

© La Liga

Een verdubbeling op 4 jaar tijd

Het Spaanse voetbal is aan een kolossale opgang begonnen, want 4 jaar geleden schatte PwC de economische impact van La Liga nog op 7,6 miljard euro. Dat is minder dan de helft van het meest recente bedrag. De stijging komt grotendeels op rekening van de werkgelegenheid gerelateerd aan de voetbalindustrie. Die is de voorbije 4 jaar met ruim 28% gestegen.  Ook de de belastinginkomsten die de staat via het voetbal genereert gingen 41 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20