Henry Kissinger maakt U-bocht en pleit voor NAVO-toetreding Oekraïne: “Idee van neutraal Kyiv niet langer zinvol”

De legendarische Amerikaanse staatsman Henry Kissinger is van gedacht veranderd: zo betoogde hij deze week namelijk dat de Oekraïense toetreding tot de NAVO een “gepaste uitkomst” zou zijn van de oorlog. Eerder had de 99-jarige Kissinger de Oekraïense gooi naar het lidmaatschap van de militaire alliantie nog “onverstandig” genoemd. De laatste dagen mengde zich overigens nog een geopolitiek denker met een veel pessimistischer boodschap in het debat rond het conflict in Oost-Europa.

Waarom is dit belangrijk?

De militaire neutraliteit van Kyiv was een belangrijke eis van het Kremlin tijdens de onderhandelingen die net na de start van de Russische inval in Oekraïne op touw zijn gezet. Het Russisch vredesplan van 15 punten hield onder meer in dat Kyiv afzag van zijn ambitie om toe te treden tot de NAVO, en er dus mee instemde nooit buitenlandse militaire bases of wapens onderdak te verlenen in ruil voor bescherming van westerse bondgenoten als de VS. De onderhandelingen mislukten echter. Kort erna zijn de standpunten van beide partijen verhard, en ging het conflict zijn meest gewelddadige fase in, die tot nu blijft voortduren.

In het nieuws: Gisteren gaf de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn kijk op de Oekraïne-oorlog mee op het World Economic Forum (WEF), in het Zwitserse Davos. En als Kissinger spreekt, dan luistert de wereld.

  • “Voor deze oorlog was ik tegenstander van een Oekraïens lidmaatschap van de NAVO omdat ik bang was dat het precies het proces zou veroorzaken dat we nu hebben gezien”, zo klonk het, in een video. “Nu het proces dit niveau heeft bereikt, is het idee van
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20