KBC wil gegevens van de digitale elektriciteitsmeter inzien

De grootbank KBC heeft interesse in de gegevens van de digitale elektriciteitsmeter. Dat schrijft De Tijd. De bank wil die data gebruiken om extra diensten aan te bieden aan haar klanten.

KBC is een van de acht bedrijven die interesse heeft om de gegevens van de digitale stroom- en gasmeters van Fluvius te kunnen inzien. Het is duidelijk dat KBC de data wil gebruiken om extra diensten aan te bieden aan zijn klanten. De grootbank zet al een tijdje in op dienstverleningen die verder gaan dan louter en alleen maar het regelen van uw bankzaken. De app van de bank is bijvoorbeeld ook beschikbaar voor gebruikers die geen klant zijn bij KBC. Via de app is het onder meer mogelijk om een ticket van de NMBS, De Lijn of de MIVB te kopen.

Bijkomende diensten creëren

De grootbank wil momenteel nog niet prijsgeven wat de plannen zijn met de gegevens van de digitale meters. ‘Data van digitale meters zijn erg interessant om bijkomende diensten mee te bouwen die de klant helpen duurzamer met energie om te springen of er een financieel voordeel mee te doen. Door de overeenkomst met Fluvius kunnen we kort op de bal spelen en ons dienstenaanbod verfijnen’, liet woordvoerder Stef Leunens weten in een reactie aan De Tijd.

KBC werkt momenteel al samen met June, een bedrijf dat mensen helpt om te besparen op hun energiefactuur. Dankzij die samenwerking kunnen klanten van KBC eenvoudig van energieleverancier wisselen. Volgens Vincent De Dobbeleer, de oprichter van June, kunnen de gegevens van de elektriciteitsmeter bijvoorbeeld gebruikt worden om klanten met zonnepanelen te helpen bij de berekening van wat de beste formule is om hun niet-gebruikte stroom te verkopen.

Fluvius laat wel weten dat de energieverbruikers altijd eigenaar blijven van hun data. ‘Bedrijven die deze gegevens willen opvragen, zullen daarvoor aan elke klant toestemming moeten vragen’, aldus Björn Verdoodt van Fluvius. De gebruikers kunnen op eender welk moment de toestemmingen intrekken.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20