Wie zonnepanelen heeft, kan tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter

Eigenaars van zonnepanelen kunnen tot 2025 uitstel vragen om een digitale meter te laten installeren. Dat maakte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zondag bekend. De Vlaamse regering zette intussen het licht op groen voor de geplande compensatieregeling voor zonnepaneleneigenaars die al een digitale meter hebben.

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen na het arrest van het Grondwettelijk Hof niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. De regering stelde daarom een eenmalige compensatie in het vooruitzicht, die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.

Minister Demir liet een premieregeling uitwerken die onder meer rekening houdt met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kost van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun, zoals groenestroomcertificaten. Ook het al ontvangen voordeel van de terugdraaiende teller wordt in mindering gebracht. Een doorsnee installatie uit 2020 zou zo een compensatie krijgen van 1.308 euro.

De ontwerpregeling werd verder uitgewerkt en kreeg afgelopen vrijdag groen licht van de Vlaamse regering. De regeling zal nu nog worden voorgelegd aan energieregulator Vreg, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State. Daarna moet de Vlaamse regering de knoop definitief doorhakken.

Geen prioritaire doelgroep meer

Minister Demir had eerder ook al beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. Voor 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, werd dus de pauzeknop ingedrukt. De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Prosumenten of zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep in de uitrol van de digitale meter. Met netbeheerder Fluvius is ook afgesproken dat prosumenten sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20