Eigenaars zonnepanelen krijgen compensatie na schrapping terugdraaiende teller

De Vlaamse regering werkt aan een compensatie voor eigenaars van zonnepanelen die financieel getroffen worden door het verdwijnen van de digitale terugdraaiende teller.

Dat kondigde minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan na afloop van de ministerraad.

Het eerste luik: de directe gedupeerden

De 101.000 rechtstreeks getroffen eigenaars met een digitale meter krijgen nog in 2021 een eenmalige compensatie die voor een gemiddeld project een rendement van 5 procent garandeert. Dat is vergelijkbaar met het nieuwe subsidiesysteem vanaf 1 januari 2021, meldt Demir. In ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 noemt ze het bedrag van ‘1.200 tot 1.500 euro voor een gemiddelde installatie van 4 kilowatt.’

Het gaat om de gezinnen die investeerden in zonnepanelen en over een digitale meter beschikken, die in de toekomst niet meer virtueel zal mogen terugdraaien. Het Grondwettelijk Hof schrapte donderdag het principe van de terugdraaiende teller via een virtuele berekening, hoewel die regeling aanvankelijk beloofd was voor de komende 15 jaar.

Het tweede luik: de indirect gedupeerden

Maar wat met de bijna 470.000 gezinnen die nog over een klassieke analoge terugdraaiende teller beschikken, en nog een digitale teller moeten krijgen? Ook zij krijgen tussen nu en 2029 uitzicht op een eenmalige compensatie, eens ze de digitale teller bij hen thuis laten installeren. De vraag is evenwel of dat een voldoende stimulans is voor die groep van ‘indirect gedupeerden’ om hun analoge meter, waarmee ze de gevolgen van het arrest ontspringen, door een digitale meter te laten vervangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20