Opnieuw subsidies voor zonnepanelen: Vlaanderen kent tot 1.500 euro steun toe

De Vlaamse regering keurde vrijdag een nieuwe premie goed voor wie zonnepanelen op zijn dak plaatst. Afhankelijk van de grootte kan die premie oplopen tot 1.500 euro. Dat schrijft De Tijd.

De gecontesteerde groenestroomcertificaten voor de plaatsing van zonnepanelen zijn al even afgeschaft, maar vanaf 1 januari volgend jaar wordt er een nieuw subsidiemechanisme in het leven geroepen. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil dat investeren in zonne-energie, ‘een van de bouwstenen van de toekomst’, interessant blijft en voert daarom een premie in. ‘De meeste zonnepanelen zijn vandaag in minder dan tien jaar terugverdiend en ik wil dat zo houden’, zegt ze in De Tijd.

Het bedrag dat u krijgt, is afhankelijk van hoe groot uw dak is. U krijgt 300 euro per kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek en 150 euro per kilowattpiek voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek. Vanaf dan is er geen steun meer. Als u dus 6 kilowattpiek of meer installeert, hebt u recht op 1.500 euro.

Premie daalt

Het verschil met de groenestroomcertificaten is echter dat het bedrag jaarlijks daalt. Bij de certificaten bleef dat gelijk. De kostprijs van de installatie daalt jaarlijks, redeneert Demir, en de premie dus ook. Het bedrag daalt elk jaar met een kwart. Er wordt in totaal 32 miljoen euro voor uitgetrokken.

Ook grotere installaties, voor bedrijven, kunnen steun krijgen via een soort van aanbesteding. Daarvoor wordt 25 miljoen euro uitgetrokken. Door het aanbestedingsmechanisme komen de kosten voor die subsidies niet in de elektriciteitsfactuur terecht, wat vroeger wel gebeurde.

Eind 2024 loopt de premie af.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20