KBC lanceert digitale assistente Kate die werkt op artificiële intelligentie

Vanaf november krijgen KBC-klanten in hun mobiele app een slimme assistente die met behulp van artificiële intelligentie (AI) financiële vragen beantwoordt en suggesties doet.

De projectnaam voor de chatbot is Kate. Praten met de assistent op de smartphone kan via stemcommando’s, typen of via snelle antwoordknoppen.

De KBC-klant zal haar in een eerste fase vragen kunnen stellen over overschrijvingen of verzekeringsaangiften. Hij zal in zijn mobiele app ook regelmatig ‘op een discrete manier’ financiële voorstellen krijgen. Als de klant erop ingaat, zal de verwerking volledig digitaal gebeuren, zonder tussenkomst van het bankkantoor.

Bij de lancering denkt KBC 15 tot 17 toepassingen actief te hebben. Enkele mogelijkheden die ingebouwd kunnen worden:

  • een betaling doen aan een kennis
  • via spraakbesturing een overzicht van je beleggingen opvragen
  • commerciële voorstellen krijgen van partners als Decathlon
  • een huurwagen bestellen
  • je sportuurtje via smartphone laten registreren om korting te krijgen op bepaalde levensverzekeringen
  • hulp bij het invullen van formulieren bij een hospitalisatie
  • veranderen van energieleverancier

De virtuele assistente Kate van KBC

Gepersonaliseerd

Kate werd een week geleden intern gelanceerd bij de financiële groep. KBC zegt technologisch in staat te zijn slimme assistente in meerdere domeinen in te zetten, maar opteert ervoor te focussen op zijn mobiele apps voor particulieren, KBC Mobile in België en Dokapsy app in Tsjechië. Dat zijn de twee belangrijkste landen voor de groep. Daarna volgen de andere.

KBC lanceerde eerder al gespecialiseerde chatbots, zoals Matti, en pompt nu alle vergaarde kennis in de basis-app voor het grote publiek. In een later stadium wordt de AI ook naar bedrijfsklanten uitgerold, zoals kmo’s. Dan zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een bedrijfskrediet aan te vragen via een gesprekje met Kate.

Volgens CEO Johan Thijs gaat het om een ‘gamechanger’ en is KBC de eerste financiële instelling die dit doet. ‘Kijk vooral waar dit je zal brengen over drie jaar’, verklaarde hij bij de online presentatie. ”Omdat er een continu leerproces ingebouwd is met behulp van artificiële intelligentie, zal Kate gaandeweg slimmer worden. Daardoor wordt haar aanbod almaar gepersonaliseerder.’

‘Smartphone first’

De slimme assistente past in een bredere versnelde digitalisering bij KBC. ‘De coronacrisis heeft ons digitaler doen leven en werken, en die wijzigingen zullen gedeeltelijk permanent zijn’, verklaarde Thijs.

KBC wijzigt zijn distributiestrategie van ‘omnikanaal’ (bakstenen kantoor, call center en internet) naar ‘digital first’. Dat betekent concreet dat ‘digitale interacties met de klanten de startbasis vormen’, zegt KBC. De bank en verzekeraar wil ‘op termijn alle relevante oplossingen voor financiële noden via mobiele apps aanbieden.’ Niet alleen het productaanbod wordt gedigitaliseerd, ook het financieel advies. ‘We gaan alle processen en producten ontwikkelen alsof ze digitaal verkocht worden.’

Dat betekent niet dat de menselijke interactie verdwijnt, beklemtoont de financiële groep. ‘Het netwerk van KBC-medewerkers en kantoren blijft volledig ter beschikking van de klanten.’

Meer