Kapitaalmarkt en de rente vandaag

Met de kapitaalmarkt wordt de markt bedoeld waarop producten, met een onbepaalde looptijd of met een looptijd vanaf ongeveer twee jaar, verhandeld die betrekking hebben op kapitaal (dit worden ook wel vermogenstitels genoemd). Vermogenstitels die een kortere looptijd hebben zullen verhandeld worden op de zogenaamde geldmarkt. Kenmerkende producten die verhandeld worden op de kapitaalmarkt zijn:

  • aandelen,
  • obligaties,

Onderverdeling van de kapitaalmarkt

De kapitaalmarkt kan onder worden verdeeld in:

  • de primaire markt, waar uitgifte van nieuwe effecten (emissies) wordt beheerd,
  • de secundaire markt, waar verhandeling plaatsvindt van al bestaande vermogenstitels.
  • de aandelenmarkt, waar aandelen worden verhandeld.

Wat is rente vandaag?

De rentemarkt kan op worden gedeeld in:

  • de geldmarkt, met de geldmarktrente (korte rente)
  • de kapitaalmarkt, met de kapitaalmarktrente (lange rente met een looptijd van minimaal 2 jaar).

In de regel zal naar de statistieken worden gekeken om de kapitaalmarktrente te bepalen. Doordat de kans op wanbetaling (een laag debiteurrisico) bij staatsleningen erg gering is, wordt dit vaak als een soort basistarief beschouwd. Overige leningen kunnen echter wel een hoger risico met zich meebrengen en krijgen dan een renteopslag voor dit verhoogde risico. Hierbij geldt dat de opslag hoger wordt, naarmate het debiteurenrisico toeneemt. Bovenal geldt normaliter dat de rente zal stijgen als de looptijd toeneemt.

De rente op de kapitaalmarkt beïnvloedt ook de hypotheken en consumptieve leningen. Zo kan er worden gesteld dat bij leningen met een langere renteperiode, de hypotheekrente en de leenrente dikwijls met de rente op de kapitaalmarkt meebewegen. De kapitaalmarkt is voortdurend in beweging waardoor ook de rente kan fluctueren. Dit geldt dan uiteraard niet alleen voor de rente op de kapitaalmarkt, maar eveneens voor de rente op hypotheken en consumptieve leningen.

Waar vind je de actuele rentestanden?

In diverse (financiële) dagbladen, maar ook op diverse websites op het internet worden elke dag de actuele rentestanden gepubliceerd. Vaak zullen banken, maar ook een heleboel andere financiële instellingen de rente up tot date houden en deze vermelden op hun website omdat deze van invloed zijn op de hoogte van de rente die onder andere over hypotheken en consumptieve kredieten zal worden berekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20