Persoonlijke leningen maximale rente wet

In ons land, maar ook in een heleboel andere landen, worden de maximale kredietkosten van elke persoonlijke lening aan banden gelegd door wettelijk bepalingen. Een jaarlijks kostenpercentage (JKP) kan dus onmogelijk hoger uitkomen dat de bij wet vastgelegde maximale rente samen met een aantal andere vooraf vastgestelde kosten. Op die manier worden kredietnemers beschermd tegen extreem hoge rentes als zij een lening of krediet af willen sluiten.

Effect van wettelijke maximale rente op persoonlijke leningen

Verstrekkers van leningen en kredieten zijn tot een bepaalde hoogte vrij om zelf het percentage van de te betalen rente over een lening te kiezen. Er dient hierbij wel rekening gehouden te worden met de maximale rente die wettelijk is toegestaan. Een overschrijding van het zogenaamde maximale rentepercentage is bij de afsluiting van een persoonlijke lening dus niet toegestaan.

Vergelijken van rentepercentages betekent besparing van leenkosten

Wanneer je wilt profiteren van de meest gunstige rente dan kun je het beste de rentepercentages en andere leenkosten vergelijken die je over verschillende leningen en bij verschillende aanbieders moet betalen. Op die manier weet je namelijk zeker dat je jaarlijks niet te veel rente betaald over het geleende geldbedrag.

Wettelijk geregeld

Voor de bepaling van het maximale percentage aan rente dat je over een lening betaalt, heeft de overheid strikte regels opgesteld. De regel die betrekking heeft op de maximale rente over een lening kan als volgt worden omschreven: ‘De maximale rente is de wettelijk vastgestelde rentevoet die wordt vermeerderd met de wettelijke toegestane rente’. Met de rentevoet wordt het standaard rentetarief bedoeld dat op is genomen in de wet. Dit zijn vaststaande percentages die niet kunnen veranderen. De wettelijke rente kan echter wel pieken en dalen laten zien.

Leenvormen met verschillende rentepercentages

Niet elke leenvorm heeft echter te maken met een gelijk rentepercentage. In het bijzonder zie je bij leenvormen zoals een minilening, betalingen met kredietkaarten, rood stand bij de bank en kopen op afbetaling, vaak een erg hoog rentepercentage omdat de looptijd van dit soort leningen in de regel kort en het geldbedrag dat je leent relatief laag is. De verstrekker van de lening of het krediet zal als gevolg daarvan dus relatief weinig rentekosten over ontvangen. Ter compensatie zal de kredietverstrekker een hoog rentetarief aan dit soort leningen koppelen.

Op het moment dat je de rente van deze leenvormen dan ook vergelijkt met bijvoorbeeld de rente die over een doorlopend krediet of een persoonlijke lening betaald dienen te worden vaak fors lager liggen. De bedragen die je op deze manier leent zijn doorgaans hoger en de looptijd ervan is langer. In de regel kun je stellen dat: wanneer een lening een klein is en/of een korte looptijd heeft dan zullen de leenkosten hoger zijn dan wanneer de lening hoger is en/of de afbetaling uit wordt gestreken over een langere periode.

Concurrerende kredietverstrekkers

Tip! Vergelijk verschillende aanbieders:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

In de wereld van de krediet- en leningverstrekkingen worden een heleboel leenvormen aangeboden. Elke kredietverstrekker wil uiteraard altijd zo veel mogelijk winst halen door de meeste aantrekkelijke leningen en kredieten aan te bieden. Met andere woorden: er wordt dus flink geconcurreerd. Hierbij dienen alle kredietverstrekkers echter wel onder de wettelijke maximale rente te blijven en kunnen er geen torenhoge rentevoeten worden gehanteerd om het winstpercentage extreem hoog op te voeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20