‘Kans op post-brexitakkoord wordt kleiner’

De Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove ziet nog een opening voor een handelsakkoord tussen het VK en de EU, maar ‘de kansen slinken’, zei hij zondag aan de nieuwszender Sky.

Hij legt de bal in het kamp van Europees onderhandelaar Michel Barnier. Volgens Gove is Europa ‘niet serieus’ bezig om een deal te bereiken en heeft het VK geen andere keuze dan zich voor te bereiden op een harde brexit. Ook premier Boris Johnson zinspeelde daar de voorbije dagen al op.

Gove benadrukt dat hij nog altijd graag een deal wil bereiken, maar dat de EU zijn aanpak zal moeten veranderen om het VK opnieuw rond de tafel te krijgen. ‘Ik schatte de kans op een akkoord oorspronkelijk in op 66 procent, maar dat is nu minder. Al kan ik daar geen exact getal op plakken.’

Gemiste deadline

Gove gaf nog mee dat Barnier en de Britse onderhandelaar David Frost de komende week per telefoon zullen overleggen.

Voor het einde van dit jaar moet er een akkoord zijn over de handel tussen de EU en het VK, want anders valt die abrupt stil op 1 januari. Vanaf dan is de brexit namelijk officieel. Boris Johnson had de deadline voor een handelsdeal eigenlijk op 15 oktober gezet, maar die is niet gehaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20