Johnson: ‘We moeten ons voorbereiden op een brexit zonder deal’

Volgens de Britse premier Boris Johnson moet het Verenigd Koninkrijk zich voorbereiden op een brexit zonder deal. ‘Ik geloof niet dat er nog een handelsakkoord kan gesloten worden met de Europese Unie’, aldus de premier.

De Europese staatshoofden zitten sinds donderdag samen om een aantal cruciale dossiers te behandelen. Een daarvan is de brexit. Gisteren zeiden de EU-lidstaten zich zorgen te maken over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen. Na afloop van de top donderdag hebben de 27 EU-leiders de Britse regering opgeroepen om ‘de noodzakelijke stappen te nemen om een akkoord mogelijk te maken.’

Na afloop van de top liet de Belgische premier Alexander De Croo nog weten dat ons land ijvert voor een akkoord met het Verenigd Koninkrijk, ‘maar niet tegen elke prijs’. ‘Geen deal sluiten is gekkenwerk, maar een slechte deal is nog gekker’, liet hij weten.

Geen deal in huidige situatie

Al ziet er het er momenteel naar uit dat er geen akkoord zal komen voor het einde van het jaar, de absolute deadline voor een deal. Volgens Johnson is het niet langer mogelijk om een handelsakkoord te sluiten. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie.

‘De EU heeft afstand genomen van het idee van een vrijhandelsakkoord’, aldus de premier. ‘Tenzij de Europese leiders de hele kwestie anders benaderen, gaan we voor een relatie met de EU zoals Australië die heeft.’ De EU heeft geen handelsverdrag met Australië.

Tijdens de conferentie vroeg de premier zich openlijk af waarom de EU geen akkoord met het Verenigd Koninkrijk wil naar het voorbeeld van het handelsakkoord met Canada. ‘Het is vreemd dat ze ons dat na 45 jaar lidmaatschap niet gunnen’, besluit Johnson.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20