Jonge werknemers denken massaal na over radicale carrièreswitch

Meer dan vier op de tien werknemers jonger dan 40 en zowat de helft van de leeftijdsgroep 18-30 overwegen een overstap naar een volledig andere sector. Dat blijkt uit een bevraging door hr-dienstverlener Acerta.

Volledig van functie of sector veranderen, het wordt vaak geassocieerd met werknemers die in een midlife-crisis beland zijn en voor de tweede helft van hun loopbaan kiezen voor de job die ze echt willen doen.

Maar een bevraging door Acerta bij 2.000 werknemers stelt dat beeld bij: het zijn niet zozeer de veertigers en vijftigers, maar eerder de twintigers en dertigers die dromen van een radicale carrièreswitch. Er is een duidelijk verband met de leeftijd. De helft van de twintigers die momenteel actief zijn op de arbeidsmarkt, overweegt om zijn huidige job op te geven en aan de slag te gaan in een totaal andere sector. Hoe ouder de werknemer is, hoe minder zin hij heeft voor nieuw professionele avontuur, zo blijkt uit de enquête.

Grafiek: wil om van job te veranderen volgens leeftijd – bron: Acerta

Zinvol werk

  • De belangrijkste motivatie van de kandidaat-overstappers is om een grotere zinvolheid te ervaren in het werk dat ze doen. “Zowel toekomstige als huidige medewerkers willen uitmaken of die strookt met wat hen drijft”, zegt Acerta.
  • Daarna volgt een betere werk-privébalans. Bij de helft van de werknemers spelen het verplichte thuiswerk en de tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis mee in de wens om hun carrière over een andere boeg te gooien.
  • Op plaats drie van de motivaties komt een betere verloning.

Werknemers staan het vaakst stil bij hun job na een periode van reflectie, zoals een vakantie. “Corona heeft ook als reflectiemoment gediend”, zegt Acerta nog.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20