“Jezus was getrouwd en had een zoon,” zegt Israëlische archeoloog na onderzoek familiegraf

Een Israëlische geo-archeoloog zegt overtuigend bewijs te hebben dat Jezus van Nazareth begraven ligt in een graftombe die in 1980 in Jeruzalem werd ontdekt. Uit inscripties in de tombe zou ook blijken dat Jezus getrouwd was en een zoon had.

Eén dag voor Pasen bracht de gepensioneerde Israëlische geoloog Arye Shimron het nieuws dat hij een duidelijke link had gevonden tussen een kalkstenen kist met beenderen en het zogenaamde Talpiot-familiegraf in Jeruzalem.

In die kist bevinden zich volgens een inscriptie de beenderen van ene Jacobus, die wordt omschreven als de zoon van Jozef en de broer van Jezus. Het familiegraf dateert uit de periode waarin Jezus volgens de overlevering zou geleefd hebben. 

Judah, zoon van Jezus

Omdat andere beenderkisten die in het graf werden aangetroffen eveneens inscripties droegen van namen die volgens het Oude Testament bij de familie van Jezus hoorden, is de kans volgens Arye Shimron bijzonder groot dat het om het graf van Jezus van Nazareth gaat. Zo werden er beenderkisten gevonden met de namen Maria, Jozef, Yose, Mattheüs en, vreemd genoeg, ook Judah, zoon van Jezus.

Jozef, Maria en Jezus waren namen die veel voorkwamen in de regio rond Jeruzalem in het tijdperk dat Jezus van Nazareth zou geleefd hebben. Een statisticus van de universiteit van Toronto berekende dat ongeveer acht procent van de bevolking één van deze namen droeg. Maar de kans dat de namen in de Bijbelse combinatie zouden voorkomen binnen één familie was volgens de statisticus veel kleiner. 

De beenderkist met de beenderen van ‘Jacobus, broer van Jezus’ werd eerder gevonden in de Kidron-vallei ten oosten van Jeruzalem. De eigenaar ervan werd er lange tijd van beschuldigd de inscriptie vervalst te hebben, maar werd daar later door een Israëlische rechtbank voor vrijgesproken.

Verschillende gerenommeerde wetenschappers, onder andere van de Sorbonne-universiteit in Parijs, zegden geen bewijs te kunnen vinden dat de inscriptie vervalst was.

Identiek

Arye Shimron zegt nu dat hij er na een chemische analyse van meer dan 150 grondstalen zo goed als zeker van is dat de kist met beenderen van Jacobus zich oorspronkelijk in het familiegraf in Jeruzalem bevond. Volgens de geo-archeoloog is de chemische samenstelling van de grond gevonden in de Jacobus-kist identiek aan die in het Talpiot-graf. 

Omdat verschillende historici eerder al claimden dat Jacobus een broer van Jezus was, en dus geen neef zoals de rooms-katholieke kerk stelt, leidt het volgens Shimron bijna geen twijfel meer dat het echt om het familiegraf van de Bijbelse Jezus gaat. Verschillende archeologen en wetenschappers hebben echter al laten weten dat ze de conclusies van geoloog Shimron betwisten. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20