U kan nu ook wijn kopen met bitcoin

Het moest er ooit van komen met de huidige hype en recordkoersen, maar het is een Franse website die in Europa met de primeur gaat lopen: op https://www.vin-malin.fr/ kan de dorstige wijnliefhebber voortaan zijn/haar flessen online ook betalen met cryptovaluta, waaronder bitcoin en ethereum.

Deze officieel in Meursault – de populaire witte appellatie van Bourgogne – gevestigde site partnerde daarvoor met Lunu Solutions, een Berlijnse hightech startup die gespecialiseerd is in betaalsystemen en cryptomunten.

Volgens de webuitbaters verzekeren ze bij iedere transactie de beste wisselkoers, wat ons nochtans geen makkie lijkt als we de soms radicale koersontwikkeling van de laatste maanden volgen die bijvoorbeeld bitcoin doorliep. De kans dat de koper in een nerveuze markt, waar de koers continu klimt, dus uiteindelijk de flessen toch duurder betaalt dan gepland, lijkt reëel. Of de omgekeerde beweging straks bij tuimelende wisselkoersen even consequent wordt toegepast, blijft dus een open vraag. Dat zal de praktijk moeten uitwijzen.

Wijn in een winkel
Isopix

Gimmick of geldig alternatief?

Andere vraag: zijn er al voldoende wijnkopers met cryptovaluta?

Op de thuismarkt zou volgens enquêtes tussen de 3 à 6% van de Fransen effectief over dit digitale geld beschikken, maar uiteraard zijn dat niet altijd wijndrinkers- of kopers. Internationaal ziet het plaatje er rooskleuriger uit, want volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance zouden er wereldwijd al 101 miljoen cryptobeleggers actief zijn, met name in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar.

Toch hebben die voorlopig maar weinig kansen om hun crypto’s als betaalmiddel te gebruiken, omdat weinig websites dit alternatief momenteel aanbieden. En bovendien vrees ik met de hausse van de voorbije weken, waarbij alleen al bitcoin de 40.000 dollar-drempel overschreed en de koers per etmaal soms meer dan duizend euro verschilt, veel van deze bezitters nog een tijdje hun digitale spaarkous zullen behouden.

We zijn wel benieuwd wie in België straks ook deze cryptovaluta mogelijk maakt voor wijnaankopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20