Bitcoin in vrije val: 200 miljard kwijt op een dag tijd

Cryptomunt bitcoin is op maandagochtend in vrije val. Rond 7 uur onze tijd viel de marktwaarde met 15 procent terug.

30.000, dan 40.000 dollar per stuk: bitcoin was de laatste weken bezig aan een immense opmars. Op maandag lijken beleggers hun gok ten gelde te willen maken. Rond 7 uur onze tijd viel de munt terug naar 35.000, dan 33.000 dollar per stuk en de bodem lijkt nog niet in zicht.

De volatiele crypto was na een verdubbeling van de prijs op nauwelijks drie weken tijd, wellicht sowieso toe aan marktcorrectie. Maar een val van 15 procent betekent dat bitcoin zowat 200 miljard dollar minder waard is op 24 uur tijd, toch een behoorlijke klap voor wie dacht dat bitcoin nu snel richting de 50.000 dollar zou koersen.

Zomerrally, winterdip

De cryptomarkt ligt onder een vergrootglas sinds de zomer, toen die aan een gestage maar stevige rally begon. De coronacrisis en vaccinnieuws gaven bitcoin, toch de bekendste munt en met voorsprong de meest waardevolle van het moment, een extra duw in de rug.

Is dit dan de klap? Het is zeker waar dat bitcoin nu een sterke daling heeft ingezet, maar tegelijk lijkt ook de reguliere markt een invloed te hebben. Momenteel staat de dollar erg sterk, dat heeft onder andere een negatieve invloed op de goudprijs. Voor bitcoin, die door believers al eens het nieuwe goud wordt genoemd, is dat duidelijk slecht nieuws.

Tijd voor de klap?

Daarnaast staat bitcoin schijnbaar steviger in zijn schoenen dan in 2018, toen het na een spectaculaire rally in elkaar stortte. Intussen hebben enkele institutionele investeerders zich op de cryptomarkt gewaagd. Vooral dat overheden geen invloed hebben op de munt, lijkt daarbij aantrekkelijk.

Maar dat betekent ook geen externe regulatie en dat voelen bitcoininvesteerders vandaag aan de waarde van hun portefeuille. Die stuikt nu van recordhoogtes naar een diep dal. Ook wie in crypto diversifieerde, ziet de bitcoinval met lede ogen aan. Tweede grote speler Ethereum zag de waarde per munt namelijk ook met 18 procent dalen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20