Nieuw bitcoinrecord breekt cryptomarkt open

Op donderdagochtend brak bitcoin een nieuw prijsrecord: 37.700 dollar. Dat betekent ook dat alle cryptomunten samen 1.000 miljard dollar waard waren. Een nieuw symbolisch plafond is doorbroken.

Is crypto een bubbel of niet? Alle cryptomunten zoals bitcoin en ether samen waren gisteren alvast 1.000 miljard dollar waard. Daar worden ze vooral in geholpen door grote jongen bitcoin, die record na record laat sneuvelen.

Nieuw record

De prijs van bitcoin bereikte donderdagochtend een totaal toppunt: toen was de munt 37.714 dollar per stuk waard. Dat duwde de totale marktwaarde van de hele cryptosector naar 1.000 miljard.

Bitcoin is alvast de sterkhouder van de cryptomarkt. Sinds begin 2021 is de prijs met 29 procent gestegen. Over twaalf maanden explodeerde die met 380 procent groei. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de hele markt. Runner-up ethereum is 136 miljard waard, in totaal. De volgende op het plankje is tether, met slechts 22,8 miljard.

Rally

De rally van bitcoin wordt toegeschreven aan een aantal factoren, waaronder institutionele investeringen van onder andere de zakenbank JP Morgan Chase. Daarnaast zijn ook believers van het eerste uur, zoals Twitter-baas Jack Dorsey, hun bitcoinactiviteiten beginnen professionaliseren.

Of bitcoin een echte betaalmunt wordt, dan wel een investeringsvehikel zoals goud, valt nog te bezien. PayPal laat alvast toe om met bitcoin te betalen, wat pleit voor bitcoingebruik. Anderzijds wordt bitcoin vaak vergeleken met goud: waardevol an sich, maar niet bruikbaar als betaalmiddel.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20