Japan verlengt noodtoestand in Tokio tot 20 juni

Covid-19 heeft Japan in de houdgreep. De regering verlengt de noodtoestand in Tokio en negen andere delen van het land nog eens met drie weken. 

Premier Yoshihide Suga laat weten dat de noodtoestand, die op 31 mei zou aflopen, wordt verlengd tot 20 juni – vijf weken voor de start van de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. Het aantal coronabesmettingen in het land neemt niet snel genoeg af en de druk op sommige ziekenhuizen blijft hoog. 

Bezorgdheid over coronavarianten en een trage vaccinatiecampagne doen de weerzin van de Japanners tegen de Spelen groeien. Vorige week riep een vereniging van zo’n 6.000 artsen in Japan op om het evenement deze zomer af te gelasten. Woensdag deed de grootste Japanse krant, Asahi Shimbun, een officiële partner van de Spelen, hetzelfde. Uit een recente peiling van dezelfde krant blijkt dat meer dan 80 procent van de Japanners niet wilt dat het evenement deze zomer doorgaat.

IOC buigt niet

De organisatoren van Tokio 2021 en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) buigen echter niet en willen het spektakel op 23 juli koste wat kost van start laten gaan, onder strikte maatregelen. Pas na het einde van de huidige noodtoestand op 20 juni beslissen ze of lokale fans zullen worden toegelaten. 

Om de Spelen veilig te kunnen organiseren, moet het dagelijkse besmettingspercentage in Tokio volgens experts onder de 100 dalen. Op donderdag telde de Japanse hoofdstad bijna 700 nieuwe besmettingen met coronavirus.

‘Ik vraag om begrip’

‘De komende drie weken zijn een uiterst belangrijke periode om resultaten te boeken bij de preventie van besmettingen en de inenting van vaccins, een tweeledige strategie’, zei premier Suga vrijdag. ‘Uit de grond van mijn hart vraag ik iedereen om begrip en medewerking.’

Japan heeft tot nu toe ongeveer 727.000 besmettingen met het coronavirus en 12.597 sterfgevallen geregistreerd. Slechts 6 procent van de Japanse bevolking zou volgens Reuters een prik hebben gehad, het laagste percentage van ‘s werelds rijkere landen. De regering hoopt tegen eind juli ongeveer 30 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20