Meer dan 80% van Japanners tegen doorgaan Olympische Spelen deze zomer

In Japan groeit de weerzin tegen de Olympische Spelen, die over minder dan tien weken van start gaan in Tokio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) daarentegen wil het spektakel koste wat kost laten doorgaan. 

Meer dan 80 procent van de Japanners is tegen het doorgaan van de Olympische Spelen komende zomer. Dat blijkt uit een opiniepeiling uitgevoerd door de Japanse krant Asahi Shimbun

De Japanse premier Yoshihide Suga maakte afgelopen vrijdag nog bekend dat hij de noodtoestand, die al was afgekondigd voor zes prefecturen, uitbreidde naar drie andere prefecturen om de vierde coronagolf in te dijken. Het land telt nu dagelijks meer dan 6.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus. 

Groeiend verzet

Uit de enquête, die afgelopen weekend werd gelanceerd, blijkt dat 43 procent van de ondervraagde Japanners wil dat de Olympische Spelen geannuleerd worden en dat 40 procent voorstander is van een tweede uitstel. Slechts 14 procent wil de Spelen zoals gepland door laten gaan. 

Een maand geleden was 35 procent van oordeel dat de Spelen geannuleerd moesten worden en wilde 34 procent uitstel, volgens een enquête van dezelfde krant. Toen was nog 28 procent van de Japanners voor het houden van de Olympische Spelen komende zomer. 

Volgens de laatste enquête wil 59 procent van de ondervraagden geen toeschouwers als de Spelen toch doorgaan en is 33 procent voorstander van minder toeschouwers die de wedstrijden bijwonen. 

Trage vaccinatiecampagne

In vergelijking met andere landen heeft Japan het niet zo zwaar te verduren gehad door de coronacrisis, maar de vaccinatiecampagne komt er maar traag op gang en veel ouderen wachten nog op hun vaccin.

Sinds het begin van de campagne medio februari heeft het land 2,2 procent van de bevolking gevaccineerd. Premier Suga liet eerder weten dat hij de inspanningen om meer mensen te vaccineren, opschroeft en dat hij ernaar streeft om 1 miljoen Japanners per dag in te enten. 

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20