11 weken tot Olympische Spelen: Japan verlengt noodtoestand in Tokio

De Japanse premier heeft enkele maanden voor de Olympische Spelen de noodtoestand in Tokio en drie andere regio’s verlengd tot eind mei om de coronapandemie, aangewakkerd door Covid-19-varianten, een halt toe te roepen.

‘Er is een snelle stijging van het aantal ernstig zieke patiënten en sterfgevallen’, zei Yoshihide Suga op een persconferentie, eraan toevoegend dat de nieuwe varianten van het virus zich snel verspreiden. Met een korte noodtoestand had de regering gehoopt om een vierde besmettingsgolf in steden als Tokio en Osaka te voorkomen, maar tevergeefs. 

Japan verlengt nu de noodtoestand van 11 mei tot 31 mei – minder dan twee maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokio op 23 juli, die vorig jaar werden uitgesteld vanwege de pandemie en die veel Japanners tegen de borst stuiten

Seiko Hashimoto, de nieuwe voorzitter van het organiserend comité, gaf tijdens de persconferentie toe dat een gespeculeerd bezoek van de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach nu ‘uiterst moeilijk’ geworden is door de verlenging van de noodtoestand. 

Gouden Week

Op vrijdag (lokale tijd), twee dagen na de Gouden Week, een van de meest populaire Japanse vakantieperiodes van het jaar, registreerde Tokio 907 nieuwe coronabesmettingen en 1.005 in Osaka. Volgens de laatste cijfers zijn er in heel het land dagelijks 3.763 nieuwe besmettingen met het coronavirus. 

De Associated Press meldt dat er dit jaar tijdens de Gouden Week veel meer Japanners waren die toeristische plekken in Kyoto en Nara opzochten ten opzichte van vorig jaar. Na de vakantie zouden velen in volgepakte treinen teruggekeerd zijn naar hun kantoren, in plaats van te telewerken.  

Trage vaccinatiecampagne

In vergelijking met andere landen heeft Japan het niet zo zwaar te verduren gehad door de coronacrisis, maar de vaccinatiecampagne komt er maar traag op gang en veel ouderen wachten nog op hun vaccin.

Sinds het begin van de campagne medio februari heeft het land 1,7 procent van de bevolking gevaccineerd. Premier Suga liet weten dat hij de inspanningen om meer mensen te vaccineren, opschroeft en dat hij ernaar streeft om 1 miljoen Japanners per dag in te enten. 

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20