Wat mogen we verwachten van de nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga?

De Japanse premier Yoshihide Suga kan officieel aan zijn taak beginnen. Hij vervangt Shinzo Abe, die acht jaar lang aan het hoofd van Japan stond.

Daarmee moet Suga grote, maar gecontesteerde schoenen vullen. Abe stond vooral bekend omwille van zijn economisch beleid, dat lijnrecht inging tegen dat van zijn Westerse tegenhangers. Abenomics werden gekenmerkt door hoge stimulanspakketten, torenhoge overheidsschuld en een los monetair beleid. Hij moest na acht jaar stoppen als premier wegens gezondheidsredenen.

Continuïteit

Opvolger Suga moet de man van de continuïteit worden, die vooral eerst het hoofd moet bieden aan de coronacrisis die ook in zijn land welig tiert. Dat betekent opnieuw overheidsinvesteringen. Het is ook logisch dat Suga, die niet officieel verkozen is, geen grote beleidsveranderingen doorvoert.

Toch liggen er uitdagingen klaar voor de nieuwe Japanse premier. Enkele daarvan zijn voortgezette projecten van Abe, toch zal Suga wellicht eigen accenten leggen. Zo is de gelijkheid tussen man en vrouw nog steeds zeer groot in Japan. Abe zijn ‘womenomics’ maakte nauwelijks een deuk in die ongelijkheid.

Vergrijzing

Japan heeft ook een sterk verouderende bevolking. Suga kondigde wel al aan dat er een verhoging van de belastingen op verkoop zit aan te komen. Hij legde die wel pas binnen tien jaar. Met die verhoogde belasting moeten de stijgende kosten voor de gezondheidszorg door die vergrijzing, betaald worden.

Suga komt ook net aan het hoofd van Japan terwijl het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten op de spits wordt gedreven. Hij moet dus het evenwicht zoeken tussen goede relaties met Peking, terwijl er mogelijk ook een nieuw gezicht verschijnt in Washington.

Verkiezing

Wat zit er ook nog aan te komen? Een nieuwe, snelle verkiezing, is niet compleet ondenkbaar. Als corona onder de knoet wordt gehouden, zal Suga zijn legitimiteit willen bevestigen. Een snelle verkiezing moet dan soelaas brengen. Dat kan zijn partij de kop kosten, maar koopt hem potentieel ook drie jaar extra, en dan niet als de vervanger van Shinzo Abe.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20