Japanse premier treedt af wegens gezondheidsproblemen

Shinzo Abe, die met een kleine onderbreking 14 jaar aan het hoofd stond van Japan, kondigt vrijdag zijn ontslag aan. Zijn gezondheid was de afgelopen weken serieus achteruitgegaan.

Eerder op de dag waren er al geruchten over zijn aftreden, maar de bevestiging liet nog even op zich wachten. De Japanse beurs Nikkei ging alvast onderuit op de geruchten. Ze dook 1,4 procent lager.

De afgelopen twee weken werd Abe twee keer in het ziekenhuis opgenomen, waarvan de laatste keer afgelopen dinsdag. Wat er juist met hem scheelt, is niet duidelijk, maar in 2007 moest hij al eens tijdelijk aftreden door een darmziekte. In 2012 kwam hij terug op de troon.

Het aftreden komt onverwacht, want de termijn van Abe liep nog tot 2021.

Abenomics

De 66-jarige Abe is de langstzittende premier in de geschiedenis van Japan en staat bekend om zijn inspanningen om de economie weer op het spoor te krijgen. Toen hij aantrad, zat Japan in het slop en met zijn Abenomics-beleid pompte hij massa’s geld in de Japanse economie.

Ook het laatste jaar liet hij zich nog opmerken. In december investeerde hij nog 109 miljard euro in de Japanse economie. Helaas kon dat stimuluspakket niet voorkomen dat Japan in maart in een recessie verzeilde door de coronacrisis.

Wie Abe opvolgt, is nog niet geweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20