Nikkei onderuit na geruchten over vertrek Japanse premier

De Japanse effectenbeurs Nikkei zag vrijdag een stevige winst verdampen, na mediaberichten dat de Japanse premier Shinzo Abe zijn functie zou neerleggen.

Met een verlies van 1,4 procent ging de Nikkei in Tokio het weekend in. Volgens de Japanse omroep NHK zou premier Abe door een chronische darmontsteking zijn werk niet kunnen voortzetten en dus vrijdag zijn vertrek aankondigen. Eerder deze week doken er al mediaberichten op over de wankele gezondheidstoestand van de Japanse premier.

Dinsdag werd Abe voor de tweede keer in een ruime week tijd in het ziekenhuis opgenomen voor medische onderzoeken. Vorige week maandag spendeerde hij meer dan zeven uur in het ziekenhuis, maar zijn entourage liet weten dat het om een extra gezondheidscontrole ging. Tijdens een eerder bezoek in juni zou geen tijd gehad hebben voor een grondige check-up.

Economie aanzwengelen

Abe, die volgende maand 66 kaarsjes mag uitblazen, is de langstzittende eerste minister in de geschiedenis van het land. Met 2.799 opeenvolgende dagen op de teller verbeterde hij het record van zijn grootoom Eisaku Sato. Het beleid van Abe is de afgelopen acht jaar vooral gericht geweest op het verbeteren van de economie.

De andere beursgraadmeters in de Aziatische regio gingen overigens overwegend vooruit. Beleggers verwerkten de toespraak van de Fed-voorzitter Jerome Powell, waarin hij verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank een hogere mate van inflatie zal toestaan. Dit betekent dat de Fed de rente langere tijd niet zal verhogen om de inflatie in te dammen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20