Japanse premier opnieuw naar ziekenhuis: vragen bij gezondheidstoestand

Er rijzen bezorgdheden over de gezondheidstoestand van de Japanse premier Shinzo Abe, nadat hij al voor de tweede keer in acht dagen medische onderzoeken moest ondergaan in een ziekenhuis in Tokio.

Abe, die volgende maand 66 kaarsjes mag uitblazen, is de langstzittende eerste minister in de geschiedenis van het land. Met 2.799 opeenvolgende dagen op de teller verbeterde hij het record van zijn grootoom Eisaku Sato. Alleen lijken gezondheidsproblemen Abe nu parten te spelen, en dat is niet voor het eerst. Dertien jaar geleden eindigde zijn ambtstermijn abrupt door gezondheidsproblemen.

Vorige week maandag spendeerde Abe meer dan zeven uur in het ziekenhuis van Tokio. Volgens zijn entourage ging het om een extra gezondheidscontrole omdat hij tijdens een eerder bezoek in juni geen tijd had voor een grondige check-up. Met het bijkomende bezoek van vandaag worden de geruchten rond zijn gezondheidsproblemen enkel gevoed.

Ontevredenheid

Het noopte de premier ertoe te verklaren dat hij dit keer de resultaten kreeg van de onderzoeken van vorige week én een aanvullend onderzoek moest ondergaan. ‘Door goed voor mijn gezondheid te zorgen, wil ik in staat zijn om hard te blijven werken’, zei hij, zonder evenwel in detail te treden. Volgens de Japanse zender Nippon TV wordt Abe behandeld voor een aandoening waarmee hij in het verleden ook al kampte.

Andere bronnen rond de premier geven aan dat Abe behoefte heeft aan rust, wat niet evident is nu het coronavirus aan een heropflakkering toe is in Japan. Momenteel telt Japan meer dan 63.400 besmettingen en 1.200 overlijdens. Uit een peiling van persbureau Kydo blijkt dat 58,4 procent van de ondervraagde ontevreden is met de aanpak van de Japanse regering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20