Nulrente is een blijver na koerswijziging Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse centrale bank Fed gaat niet langer automatisch de rente verhogen om de inflatie laag te houden. Dat kondigt voorzitter Jerome Powell aan in een speech op de centralebankiersconferentie in Jackson Hole.

Tot nu toe had de Fed de volgende strategie: de inflatie, of de mate waarin prijzen stijgen, moet net onder de 2 procent blijven. Eens die daarboven gaat of te veel zakt, grijpt de bank in.

Dat doet ze door de rente te verhogen of verlagen. Als de inflatie te hoog staat, trekt de centrale bank de rente op zodat mensen meer verdienen op hun spaargeld en dat dus ook langer op hun bankrekening laten staan. Dat maakt dat ze minder uitgeven. Als de inflatie te laag staat, doet ze het omgekeerde.

Stabiele rente

Maar nu besliste de Fed dus om rente en inflatie enigszins te ontkoppelen. Ze zal niet meer krampachtig vasthouden aan die grens van 2 procent en de inflatie iet of wat op zijn beloop laten. In de praktijk betekent dat dat ze de rente ook voor lange tijd gewoon stabiel houdt, zelfs als de werkloosheid stevig daalt. De theorie is dat de inflatie stijgt naarmate minder mensen werkloos zijn omdat er dan meer geld wordt uitgegeven. Powell zal zich daar even niets van aantrekken.

‘Lage inflatie ook gevaarlijk’

Powell neemt de maatregel omdat hij het gevoel heeft dat de inflatie nu kunstmatig te laag wordt gehouden. ‘Sommigen zullen het contra-intuïtief vinden dat de Fed de inflatie omhoog probeert te stuwen, maar een constant lage inflatie is ook gevaarlijk voor de economie’, klinkt het.

Dat betekent natuurlijk niet dat de bank helemaal niets meer onderneemt. De periodes van hogere inflatie moeten op een bepaald moment wel gecompenseerd worden door periodes van lagere inflatie. Wanneer de bank dan wel zal ingrijpen, is niet duidelijk. ‘2 procent blijft wel het doel op lange termijn’, benadrukte Powell.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20