Yoshihide Suga wordt de nieuwe Japanse premier

De strijd rond het premierschap in Japan lijkt beslecht: Yoshihide Suga zal wellicht het hoogste stoeltje overnemen van Shinzo Abe.

De 71-jarige voormalige woordvoerder van voorganger Shinzo Abe, heeft duidelijk het vertrouwen van zijn partij gekregen. De Liberaal Democratische Partij stemde met 377 van de 534 duidelijk voor Suga en niet voor zijn tegenkandidaten Fumio Kishida of Shigeru Ishiba. Die krijgen respectievelijk 89 en 68 stemmen.

Nochtans heeft Suga eerder weinig ervaring in de diplomatie, terwijl zowel Kishida als Ishiba een ministerpost hebben bekleed. Maar Suga is al acht jaar lang het gezicht van de overheid. Op woensdag wordt zijn post als premier officieel, dan stemmen zowel het hoger- als het lagerhuis voor zijn aanstelling.

Abenomics

Suga is de kandidaat die ook duidelijk stelde het beleid van de vorige premier te zullen voortzetten. Suga, duidelijk een fan van de Abenomics, beloofde erg weinig beleidsveranderingen door te voeren. Abe’s beleid werd gekenmerkt door grote overheidsuitgaven en structurele hervormingen, met een gigantische overheidsschuld tot gevolg.

Daarnaast profiteert Suga ook van een nieuwe manier om kandidaten aan te duiden. Er zijn voor de verkiezing van Suga namelijk zowat een miljoen partijleden niet geconsulteerd: stemmen is nu enkel voorbehouden voor parlementsleden en lokale partijkopstukken. Daar scoorde Ishiba consequent hoger dan Suga, maar zij telden deze keer dus niet mee.

Recessie en Spelen

Suga begint meteen met een bomvolle agenda. Hij moet de coronacrisis onder de knoet houden en de derde grootste economie ter wereld uit een recessie trekken. Daarnaast moeten ook de Olympische Spelen georganiseerd worden, die een jaar uitgesteld zijn door de coronacrisis.

Daarnaast moet Suga ook een aantal problemen aanpakken die Abe heeft laten liggen. De verouderde bevolking, de lage geboortegraad en de grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zijn zware uitdagingen voor de voormalige aardbeienteler.

En dan is er natuurlijk nog het politieke spel. Suga wordt premier zonder een verkiezing gewonnen te hebben. Analisten denken dan ook dat hij mogelijk voor een snelle verkiezing gaat. Daarmee legitimeert hij zijn leiderschap en krijgt hij meteen drie volle jaren om in te werken. Anderzijds liet Suga optekenen dat de coronacrisis en niet nieuwe verkiezingen, zijn eerste zorg zijn.

Meer