Olympische Spelen in het defensief geduwd: grootste Japanse krant roept op tot annulering, corona-experts waarschuwen voor risico’s

De Japanse krant Asahi Shimbun, een officiële partner van de Olympische Spelen in Tokio, roept op om het evenement af te gelasten omdat de huidige situatie van de pandemie in het land dat niet toelaat. 

‘We vragen premier Suga om de situatie kalm en objectief te beoordelen en te beslissen over de afgelasting van het evenement deze zomer’, aldus de grootste krant van Japan. ‘We zijn nog ver verwijderd van een situatie waarin iedereen erop kan vertrouwen dat ze ‘veilig en beschermd’ zullen zijn.’

De Asahi, die een oplage heeft van 5 miljoen exemplaren, wees onder meer op de grote publieke weerzin tegen de Olympische Spelen. Zo zou meer dan 80 procent van de Japanners inderdaad niet willen dat het evenement komende zomer doorgaat, blijkt uit een recente opiniepeiling uitgevoerd door dezelfde krant.

Kritiek op het IOC

Het dagblad bekritiseert ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat voet bij stuk houdt en de Spelen deze zomer gewoon wil laten doorgaan – ongeacht de epidemiologische situatie in Japan. 

Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité, wees het opiniestuk van de Asahi-redactie van de hand en zei woensdag dat ‘het niet meer dan normaal is dat allerlei mediaorganisaties allerlei meningen hebben’ over de kwestie. 

‘Playbook’ schiet tekort

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten, waaronder viroloog Michael Osterholm – een van de corona-adviseurs van president Joe Biden -, publiceerden dinsdag nog een artikel waarin ze waarschuwen dat ‘het besluit van het IOC om door te gaan met de Olympische Spelen niet is gebaseerd op de beste wetenschappelijke gegevens’.

Om de Spelen veilig te laten doorgaan moet het ‘Playbook’, de officiële gids die het IOC en het Japanse organisatiecomité hebben samengesteld om Tokio 2021 coronaproof te doorstaan, volgens de Amerikaanse experts aangepast worden. Volgens hen houden de draaiboeken geen rekening met de manieren waarop blootstelling aan het coronavirus plaatsvindt, de factoren die bijdragen tot blootstelling en welke deelnemers het hoogste risico lopen. 

‘De meeste atleten lopen weinig risico op ernstige gezondheidsuitkomsten in verband met Covid-19, maar sommige Paralympische atleten zouden tot een hogere risicocategorie kunnen behoren’, klinkt het. ‘Bovendien zijn wij van mening dat de draaiboeken de duizenden mensen – waaronder trainers, vrijwilligers, officials, en transport- en hotelmedewerkers … niet voldoende beschermen.’

Lees ook: Epidemioloog: ‘Olympische Spelen zal levens kosten’

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20