‘Vaccin niet verplicht voor olympische atleten in Tokio’

Olympische atleten hoeven zich dit jaar niet te laten vaccineren tegen Covid-19 om deel te nemen aan de Spelen in Tokio, zo heeft het organisatiecomité bekendgemaakt.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de eerste versie gepubliceerd van het ‘Playbook’ voor de Olympische Spelen in Tokio, dat vanwege de coronapandemie met een jaar is uitgesteld tot komende zomer. Daarin staan de regels en veiligheidsvoorschriften die later dit jaar zullen worden ingevoerd om de Spelen veilig te laten verlopen. 

Hoewel het IOC de atleten niet verplicht om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, spoort het organisatiecomité individuele landen wel aan om hun teams voor de aankomst in Japan te laten inenten. 

‘Dit is om bij te dragen aan de veilige omgeving van de Spelen, maar ook uit respect voor het Japanse volk, dat erop moet kunnen vertrouwen dat alles in het werk wordt gesteld om niet alleen de deelnemers, maar ook het Japanse volk zelf te beschermen’, aldus de organisatoren.

Sociale contacten beperken

Wel verplicht, volgens de regels opgelegd in het draaiboek, is de ‘contact-tracing’-app van de Japanse regering, die iedereen die de Spelen bijwoont moet downloaden. Verder moet iedereen een overzicht geven van alle activiteiten die ze gepland hebben gedurende hun eerste 14 dagen in het land. 

De Olympische atleten zullen op hun beurt worden aangemoedigd om hun sociale contacten in Japan tot een minimum te beperken en ze zullen een lijst moeten verstrekken van alle personen met wie ze wel een nauw contact verwachten te hebben.

Mondmaskers en coronatests

Het IOC vraagt de atleten en de teams bovendien om tijdens hun verblijf geen gebruik te maken van het openbaar vervoer zonder dat daarvoor toestemming gegeven is en om ‘ten allen tijde’ mondmaskers te dragen, behalve tijdens het eten, slapen of in de openlucht. 

Verder moeten omhelzingen, high fives en handdrukken vermeden worden en mogen toeschouwers niet zingen of roepen. Wie de regels en voorschriften niet naleeft, riskeert een diskwalificatie. 

De lichaamstemperatuur van iedereen die de Spelen bijwoont zal gemeten worden en de atleten mogen zich ook aan regelmatige coronatests verwachten. Wie naar Japan vliegt, moet binnen de 72 uur voor het vertrek een negatieve coronatest kunnen voorleggen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20