‘Russische hackers vallen Olympische Spelen Tokio aan’

De Russische militaire spionagediensten hebben pogingen ondernomen om de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar te saboteren. Dat hebben woordvoerders van het ministerie van buitenlandse zaken van Groot-Brittannië gezegd.

Unit 74455 van de Russische Glavnoje Razvedyvatelnoje Upravlenije (GRU) zou daarbij cyberaanvallen hebben uitgevoerd tegen de organisatoren van het evenement, maar ook tegen logistieke leveranciers en sponsors.

Internationaal

Verdere details over het type aanvallen werden niet meegedeeld. Evenmin werd verduidelijkt of de Russische operaties al dan niet succesvol waren gebleken. Wel werd aangegeven dat de Russische aanvallen gebruik hadden gemaakt van valse websites en online accounts. Daarbij zouden de hackers zich vaak als één van de sleutelfiguren van het evenement hebben voorgedaan.

Dominique Raab, minister van buitenlandse zaken van het Verenigd Koninkrijk, merkte op dat de feiten aan het licht zijn gekomen door een gecoördineerde actie met een aantal internationale bondgenoten om Russische acties in cyberspace aan te pakken. ‘Daarbij zijn een aantal cynische acties van de Russische spionagediensten aan het licht gekomen,’ benadrukte Raab.

Rusland werd in december voor een periode van vier jaar van deelname aan een aantal grote sportevenementen uitgesloten. Het land werd daarbij afgerekend op grootschalige dopingpraktijken, die in verschillende sportdisciplines aan het licht zijn gekomen.

Door die sancties kon Rusland onder meer niet deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio, die normaal de voorbije zomer op de kalender stonden. Door de uitbraak van de coronapandemie werd het evenement naar volgende zomer verschoven.

Openingsceremonie

Het Russische dopingschandaal kwam vijf jaar geleden aan het licht. Sindsdien zijn volgens westerse experts geregeld cyberaanvallen tegen internationale sportorganisaties opgezet. Telkens zou daarbij een spoor naar Rusland zijn aangetroffen.

Onder meer is gewag gemaakt van een aanval tegen de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, twee jaar geleden. Daarbij zouden honderden computers zijn besmet geraakt, terwijl ook de toegang tot het internet wegviel en streamingdiensten geblokkeerd werden.

De hackers zouden daarbij ook getracht hebben om valse sporen naar China of Noord-Korea achter te laten. Rusland heeft de aantijgingen echter altijd met klem ontkend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20