Florida is klaar om Tokio te vervangen als host voor Olympische Spelen

Olympische Spelen Tokyo Japan
Een vrouw neemt een selfie voor het logo van de Olympische Spelen in Tokyo, Japan – Bron: Isopix

Als de Olympische Spelen komende zomer niet kunnen doorgaan in Japan dan is Florida in de Verenigde Staten bereid om in te springen als gastheer. Dat heeft Jimmy Patronis, CFO van de staat Florida, gezegd in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Kunnen de Olympische Spelen komende zomer doorgaan in de Japanse hoofdstad Tokio of niet? Die vraagt duikt steeds vaker op. Door de coronacrisis moesten de Spelen vorig jaar noodgedwongen een jaar uitgesteld worden.

Niet opnieuw uitstellen

Maar of ze wel degelijk in 2021 kunnen doorgaan, blijkt lang nog niet zeker. In maart zou daarover een beslissing genomen worden. Japan houdt voorlopig vol dat er geen enkel probleem is, terwijl heel wat andere bronnen juist wel spreken over een annulering van het evenement.

De Olympische Spelen opnieuw een jaar uitstellen, is alvast geen optie. Het wordt dan haast onmogelijk om alle sportkalenders opnieuw op elkaar af te stellen. Dat heeft het IOC al meermaals duidelijk gemaakt. Het event verplaatsen, is dus de enige mogelijkheid om de Spelen te redden als ze niet kunnen doorgaan in Japan.

Florida

Als dat het geval zou zijn, is de Amerikaanse staat Florida kandidaat om op te treden als nieuwe gastheer. Jimmy Patronis, CFO van Florida, schreef daarvoor een brief naar Thomas Bach, voorzitter van het IOC. “Vandaag schrijf ik om u aan te moedigen te overwegen om de Olympische Spelen van 2021 te verplaatsen van Tokio, Japan naar de Verenigde Staten, en meer specifiek naar Florida”, valt daarin te lezen.

Daarna luidt hij de loftrompet over de aanpak van de coronacrisis in de staat Florida. “Toen de meeste grote staten hun economieën sloten, hadden we het geluk een gouverneur te hebben die de belangrijke balans inzag tussen het bestrijden van het virus en het openhouden van de economie”, schrijft Patronis.

Andere sportevenementen

Jimmy Patronis bemerkt ook dat heel wat sportevenementen met succes zijn kunnen doorgaan in Florida. Zo organiseerde de stad Jacksonville in mei al opnieuw UFC-gevechten. De NBA en WNBA werkten dan weer hun seizoen af in een ‘bubbel’ in Disney World in Orlando. Ook de finale van de NFL, de Super Bowl, zal gespeeld worden in Florida, meer specifiek in Tampa.

De brief eindigde met een opsomming van de aanwezige infrastructuur in de staat Florida. Die moet volgens Patronis ruim volstaan voor de organisatie van de Olympische Spelen.