6.000 artsen in Tokio roepen op tot afgelasting Olympische Spelen, maar IOC buigt niet

Een vereniging van zo’n 6.000 artsen in Japan roept op om de Olympische Spelen in Tokio af te gelasten, omdat ziekenhuizen er nu al overbelast zijn, minder dan drie maanden voor het begin van de Zomerspelen.

In een open brief aan premier Yoshihide Suga, die maandag online is gezet, zegt de vereniging van artsen dat de ziekenhuizen in de gaststad ‘hun handen vol hebben en bijna geen reservecapaciteit hebben’. Ziekenhuizen in Tokio zouden nu al overspoeld zijn.

IOC-chef

‘Wij verzoeken de autoriteiten met klem het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ervan te overtuigen dat het houden van de Olympische Spelen moeilijk is en zijn besluit te verkrijgen om de Spelen te annuleren’, aldus de brief.

Het IOC verzekerde vandaag echter dat de Spelen in Tokio zullen doorgaan zoals gepland in juli. In een toespraak in Tokio zei IOC-chef Thomas Bach dat meer dan 80 procent van de inwoners van het Olympisch Dorp gevaccineerd zal zijn of een vaccinatie heeft geboekt voor de Spelen die op 23 juli van start gaan.

Hij verwierp de steeds luider wordende roep om het sportevenement – dat al een keer is uitgesteld als gevolg van de pandemie – af te gelasten en zei dat andere sportevenementen hebben bewezen dat de Olympische Spelen doorgang kunnen vinden met krachtige Covid-19-veilige voorzorgsmaatregelen.

3,9 procent gevaccineerd

Er heerst niet alleen bezorgdheid bij Japanse dokters. Uit een opiniepeiling uitgevoerd door de Japanse krant Asahi Shimbun bleek afgelopen weekend dat 80 procent van de ondervraagde Japanners de Spelen (voor een tweede keer) wilden uitstellen.

Japan is allesbehalve een voorbeeldland inzake vaccinaties. Tot nu toe heeft slechts ongeveer 3,9 procent van de 126 miljoen inwoners ten minste één vaccinatie gekregen. Het percentage van vaccinaties bij medisch personeel zou minder dan 30 procent bedragen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20