Japans parlement keurt grootste handelsovereenkomst ter wereld goed

Japan hechtte eerder deze week zijn zegel aan ’s werelds grootste vrijhandelsovereenkomst. Het Regionaal Alomvattend Economisch Partnerschap (RCEP) werd in november vorig jaar gesloten tussen 15 landen uit Azië en de Stille Oceaan. Opvallend, gezien de historisch gespannen betrekkingen met Japan: ook China doet mee.

De deal werd goedgekeurd door het parlement van het land, plaatselijk bekend als Kokkai (letterlijk: Rijksdag). Dat meldde Japans persbureau Kyodo News. De overeenkomst zal naar verwachting eind dit jaar in werking treden.

Wanneer het RCEP volledig van kracht is, zal het een vrijhandelszone realiseren die ongeveer 30 procent van het bbp, de handel en de bevolking van de wereld omvat. Het wordt daarmee ’s werelds grootste handelsovereenkomst die in de moderne geschiedenis is gesloten.

China, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en 10 leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN), waaronder Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam, zijn lid van het RCEP.

China en Zuid-Korea als partners

Japan is voor het eerst betrokken bij een handelsovereenkomst met zowel China als Zuid-Korea als partners, waarbij eerstgenoemd land de grootste en laatstgenoemd land de op twee na grootste handelspartner is.

Tokio verwacht dat de overeenkomst de economie met 2,7 procent zal doen toenemen. De Oost-Aziatische eilandstaat raamt dat er zo’n 570.000 jobs door worden gecreëerd.

Naar verwachting zullen de tarieven op 91 procent van de goederen tussen de lidstaten worden afgeschaft, terwijl het ‘gemeenschappelijke regels inzake investeringen en intellectuele eigendom ter bevordering van de vrije handel’ mogelijk zal maken.

Tot nu toe hadden China, Thailand en Singapore de overeenkomst volledig geratificeerd. Nadat zes van de ASEAN-leden en drie niet-ASEAN-leden het RCEP hebben geratificeerd, zal het binnen 60 dagen in werking treden.

(jvdh)

Meer