Coronawonder Zuid-Korea tekent groei op tijdens crisis

Dankzij de immense export uit Zuid-Korea lijkt het land de coronacrisis alvast economisch van zich af te schudden. Het tekent 3 procent groei op.

Een krimp van 1 procent: dat was de klap die Zuid-Korea moest incasseren in 2020, met groeten van de coronacrisis. Maar in 2021 lijkt het alvast of de Aziatische tijger van geen crisis weet. Een groei van 3 procent ten opzichte van 2020, dat is zelfs zonder crisis tussenin een half mirakel.

En Europa?

Een daling van 1,1 procent in het voorbije jaar mag dan wel een klap zijn, daarmee doet Zuid-Korea het nog steeds een stuk beter dan de andere ontwikkelde landen. In de Europese Unie kromp de economie met maar liefst 7 procent. Japan moest 5 procent inleveren.

Experts merken op dat Zuid-Korea nooit zijn economie in de ban heeft geslagen als andere landen. Er was geen lockdown, maar wel een set maatregelen die secuur langs bepaalde geografische grenzen werden opgelegd. Toch vielen er slechts een 1.500-tal dodelijke slachtoffers, of 26 per miljoen inwoners. Dat is immens weinig in verhouding tot pakweg België.

Met groeten van China

Natuurlijk werd ook de export uit Zuid-Korea een tijd lang stilgelegd, al was het maar omdat de globale logistieke keten bijna volledig op zijn achterste poten viel. Maar met een groei van 10,1 procent in de eerste twintig dagen van 2021 lijkt Zuid-Korea aan toptempo te recupereren van de terugval.

De belangrijkste factor voor het Zuid-Koreaanse succes ligt natuurlijk in de Volksrepubliek. Zodra China de fabrieken opnieuw opende, kon ook Zuid-Korea terug op de economische kar springen. Tablets, smartphones en allerlei elektro rolt er intussen weer snel van de band. Met ook nog een Zoom-boom in het achterhoofd lijkt het Zuid-Korea voor de wind te gaan.

Derde golf

Hoe zit het dan met de derde golf? In ons land houden we al even ons hart vast, maar in Zuid-Korea lijkt de golf zonder grote slachtoffers voorbij te rollen. Er zijn zeker nieuwe gevallen gevonden, maar het lijkt erop dat de beperkte maatregelen die de overheid vooral in Seoul oplegt voldoende zijn. Volgens de nationale bank van Zuid-Korea boekt het land daarom op het einde van 2021 sowieso een winst van 3 procent in de export.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20