Japan tekent eerste groot Brits handelsakkoord sinds brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft met Japan een handelsakkoord afgesloten. De overeenkomst moet de handel tussen beide landen met ongeveer 15,2 miljoen pond uitbreiden. Dat heeft de Britse regering aangekondigd. Het akkoord is de eerst grote handelsovereenkomst die het Verenigd Koninkrijk sinds de brexit eind januari dit jaar heeft afgesloten.

Het akkoord werd ondertekend door Lizz Truss, Brits minister van Internationale Handel en Toshimitsu Motegi, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken. 

‘Het vrijhandelsakkoord met Japan is de allereerste grote overeenkomst van het Verenigd Koninkrijk als commercieel onafhankelijke staat,’ benadrukte het Britse ministerie voor Internationale Handel. Door de overeenkomst zal 99 procent van de Britse export naar Japan op een vrijstelling van heffingen kunnen rekenen.

Het Britse ministerie voor Internationale Handel benadrukt dat de overeenkomst vooral op het gebied van industrie, landbouw en technologie belangrijke voordelen zal bieden.

Opsteker

Het handelsverdrag met Japan is een opsteker voor het Verenigd Koninkrijk, dat eind januari de Europese Unie verliet. Door die breuk kan het land dan ook niet langer meer profiteren van het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie en Japan hadden afgesloten.

Dat akkoord nam de Japanse importheffing op onder meer Europese wijn en kaas weg. Anderzijds zorgde die overeenkomst er tevens voor dat de Europese Unie niet langer heffingen aanrekende op de invoer van Japanse wagens.

De Britse premier Boris Johnson wil tegen eind dit jaar ook de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de Europese Unie afgerond hebben. Die deadline zal volgens veel waarnemers echter onrealistisch blijken.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft al duidelijk gemaakt naar een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te streven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20