Italië verplicht vaccinatie voor zorgverleners: wie weigert, wordt zwaar gestraft

Uit vrees dat niet-gevaccineerde zorgverleners Covid-19 kunnen overdragen op gehospitaliseerde patiënten, heeft de Italiaanse regering besloten het vaccin verplicht te maken voor al het personeel in de gezondheidszorg.

Het nieuwe decreet is woensdag aangenomen en aangekondigd door het kabinet van premier Mario Draghi. De verplichting geldt voor werknemers in openbare en particuliere gezondheids- en sociale instellingen. Bedoeling is het risico van clustervorming in ziekenhuizen te beperken, na verschillende verdachte gevallen. 

In februari werden twee werknemers van het ziekenhuis Santa Maria della Misericordia in Rovigo (Povlakte), die geweigerd hadden zich te laten vaccineren, ervan verdacht patiënten te hebben besmet, en vorige maand raakte een aantal werknemers van het ziekenhuis Sant’Orsola in Bologna (Emilia-Romagna) besmet.

‘Het doel van de maatregel is om zowel het medisch en paramedisch personeel als degenen die zich in een omgeving bevinden waar het risico van infectie groter is, zo veel mogelijk te beschermen’, aldus de regering.

De vaccinatieplicht geldt ook voor mensen die in apotheken en drogisterijen werken.

Meer betalen

Het nieuwe decreet vormt een ernstige bedreiging voor gezondheidswerkers die het vaccin weigeren. Die kunnen ten minste tot 31 december 2021 worden geschorst en zullen tot die datum geen salaris ontvangen. Indien sommige ziekenhuizen dat wensen, zullen ze de weigerende werknemers wel taken kunnen opdragen waarbij ze niet in contact komen met patiënten. De sancties zullen worden opgeheven zodra de werknemer ermee instemt zich te laten vaccineren.

Daarnaast biedt het decreet de zorgverleners die het vaccin toedienen rechtsbescherming. Ze kunnen niet langer worden vervolgd wegens doodslag of nalatigheid, noch kunnen ze door hun werkgever worden gestraft wanneer er problemen optreden bij de persoon die ze hebben gevaccineerd. Dit op voorwaarde dat ze alle voorzorgsmaatregelen hebben genomen die voor de vaccinatie vereist zijn.

Het besluit werd genomen na een zaak die bij gezondheidswerkers kwaad bloed had gezet. Op 11 maart klaagde een procureur van Syracuse, Sicilië, twee artsen en een verpleegster aan wegens doodslag nadat een marineofficier was overleden uren nadat hij een dosis van het AstraZeneca-vaccin had gekregen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20