Spionageschandaal in Italië: twee Russische diplomaten land uitgezet

Een Italiaanse marinekapitein en een Russische militaire functionaris zijn op heterdaad betrapt tijdens een ‘clandestiene ontmoeting’ waarbij geheime documenten werden doorgegeven in ruil voor geld. Italië heeft daarop twee Russische diplomaten het land uitgezet. 

De Italiaanse fregatkapitein en de Rus, die geaccrediteerd was door de ambassade, worden beschuldigd van ‘ernstige misdrijven in verband met spionage en staatsveiligheid’. De ontmoeting tussen de twee vond dinsdagavond plaats in Rome, zo meldt de Italiaanse carabinieri. 

NAVO-documenten

Hoewel de verdachten niet officieel werden geïdentificeerd, schrijft persbureau Reuters dat de kapitein volgens een politiebron Walter Biot zou heten en dat hij ongeveer 5.000 euro zou hebben aangenomen in ruil voor geheime informatie. Tussen de dossiers die de kapitein zou hebben doorgespeeld aan de Russische functionaris zouden ook NAVO-documenten geweest zijn, aldus het Italiaanse persbureau Ansa. 

Daarop gelastte Italië woensdag de uitwijzing van twee Russische diplomaten. Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zei in een verklaring dat Italië een formeel protest had ingediend bij de Russische ambassadeur en dat hij hem op de hoogte had gebracht van ‘de onmiddellijke uitzetting van de twee Russische ambtenaren die betrokken zijn bij deze zeer ernstige affaire.’

‘De beschuldiging van spionage tegen Italiaanse en Russische officieren toont aan dat we nauw moeten blijven samenwerken met Europa en onze bondgenoten om onze middelen voor de bescherming van de veiligheid en het welzijn van onze burgers voortdurend te verbeteren’, voegde Di Maio eraan toe. 

Reactie van Moskou

Volgens het Russische persbureau Interfax, dat een Russische wetgever citeert, zal het Kremlin als reactie ook diplomaten uitzetten – zoals gebruikelijk is in dergelijke spionageschandalen

Andere Russische persagentschappen, die functionarissen van de Russische ambassade in Italië citeren, schrijven dat de door Italië uitgewezen Russen werkten in het kantoor van de militaire attaché aldaar. Of een van hen ook degene was die de Italiaanse kapitein ontmoette in Rome, is niet duidelijk.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20