Man die spioneerde voor Rusland aangeklaagd in Zweden

Zweedse aanklagers hebben een 47-jarige man aangeklaagd wegens spionage voor Rusland. De man zou in ruil voor geldsommen jarenlang informatie verstrekt hebben aan een Russische diplomaat. 

Aanklager Mats Ljungqvist liet weten in een verklaring dat de man als consultant had gewerkt bij verschillende Zweedse bedrijven waar hij illegaal informatie verkreeg en verkocht, waardoor de veiligheid van het land in gevaar werd gebracht.

Ontmoeting met Russische diplomaat

‘Terwijl hij consultant was op zijn vroegere werkplekken, heeft hij materiaal verkregen met het doel informatie te verstrekken aan een buitenlandse mogendheid, in dit geval Rusland’, zei Ljungqvist. ‘De man werd aangehouden tijdens een ontmoeting met een Russische diplomaat, van wie hij net 27.800 Zweedse kronen (2.750 euro, red.) had ontvangen.’

Het openbaar ministerie beweert dat de man illegaal informatie van zijn werkcomputer heeft overgezet naar zijn privécomputer en vervolgens naar USB-sticks. Om ervoor te zorgen dat zijn handelingen niet traceerbaar zouden zijn, nam hij ook foto’s van het scherm van zijn werkcomputer, aldus de aanklager. 

Ljungqvist zei dat de verdachte ‘een lange straf’ te wachten staat als hij wordt veroordeeld. In Zweden staat op spionage een maximumstraf van zes jaar.

Moordpogingen en spionage

In een andere verklaring stelde Daniel Stenling, hoofd van de afdeling contraspionage van de Zweedse veiligheidsdienst, dat ‘de aanvallen op Zweden vanuit andere landen de laatste jaren zijn verbreed en verdiept’.

‘Ze zijn niet in de laatste plaats gericht tegen onze economische welvaart en onze fundamentele vrijheden en rechten’, vervolgde hij. ‘Alleen al in het afgelopen jaar heeft de [dienst] zowel moordpogingen als illegaal inlichtingenwerk en ook spionage onderzocht.’

EU-sancties tegen Rusland

De betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie zijn de afgelopen weken verder verzuurd. Twee weken geleden wezen Zweden, Polen en Duitsland nog elk een Russische diplomaat uit. De gecoördineerde actie was een reactie op een besluit van Rusland om drie diplomaten uit die respectieve Europese landen tot uit te wijzen.

Gisteren raakten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens om nieuwe sancties te treffen tegen Rusland, omwille van de hechtenis van oppositieleider Aleksej Navalny. De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell kreeg groen licht om een lijst met geviseerde Russen op te maken. Ze krijgen een inreisverbod en hun eventuele tegoeden in Europa worden geblokkeerd. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20