Experts vrezen voor Chinese spionage via douanescanners in Nederland

Veiligheidsexperts waarschuwen dat de Chinese scanners waarmee de Nederlandse douane goederen controleert, ingezet zouden kunnen worden voor spionagedoeleinden. 

De Nederlandse douane gebruikt in de Rotterdamse haven, op vliegvelden en distributiecentra scanners van Chinese makelij, meer bepaald van het bedrijf Nuctech, dat voor een deel eigendom is van de Chinese staat.

Verzamelen handelsdata

Maar volgens deskundigen kan de scanapparatuur van het bedrijf Nuctech gebruikt worden door China voor het verzamelen van allerlei handelsdata en spionage, schrijft het Financieel Dagblad. Om die reden worden de scanners van Nuctech al in de Verenigde Staten, Canada en sinds vrijdag ook Litouwen geweerd. 

De Nederlandse douane gebruikt de scanners voor de controle van containers, vrachtwagens, bagage van reizigers en pakketten die het land en in- en uitgaan, maar beschouwt ze zelf niet als een veiligheidsrisico. 

Europarlementslid Axel Voss waarschuwde afgelopen augustus echter nog voor de snelle groei van Nuctech op de Europese markt. ‘De Europese Commissie is weliswaar op de hoogte van het probleem, maar reageert uit concurrentieoverwegingen niet snel genoeg, waardoor het gevaar bestaat dat zich opnieuw een big data-surveillanceschandaal voordoet’, schreef hij in een opiniestuk. 

‘Nooit een incident geweest’

Nu trekken ook verschillende veiligheidsexperts aan de alarmbel over de potentieel gevoelige data die de desbetreffende scanners kunnen opleveren. ‘Stel dat er een kill switch ingebouwd kan worden en dat we op gegeven moment verwikkeld zijn in een handelsoorlog met China. Als het land alle scanners afzet, hebben wij er maanden last van’, zegt veiligheid- en crisismanagementadviseur Glenn Schoen aan het FD

Nuctech, dat zijn Europees hoofdkantoor in Rotterdam heeft staan, reageert in diezelfde krant dat de data wel degelijk eigendom blijven van de klant. ‘Onze producten voldoen aan strenge Europese eisen. Er is nog nooit een incident met data of technologie geweest’, zei Robert Bos, directeur van Nuctech Europe, erop wijzend dat het bedrijf al 17 jaar in de EU met overheden werkt.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20