Techbedrijven steunen WhatsApp in zaak tegen Israëlische spionagesoftware

Een groep Amerikaanse techbedrijven, waaronder Microsoft, Google en Cisco, heeft zich in een steunbrief achter WhatsApp geschaard in een rechtszaak tegen het Israëlische NSO Group. Dat bedrijf maakt software waarmee overheden kunnen spioneren en hacken.

De software van NSO Group zou een lek in WhatsApp hebben misbruikt om zeker 1400 telefoons te kraken. Onder de slachtoffers zouden zich journalisten en mensenrechtenactivisten bevinden. Met de NSO-software kunnen de locaties van telefoons worden doorgestuurd, kunnen berichten en telefoongesprekken worden afgetapt en kunnen bestanden van het apparaat worden gedownload. NSO Group ligt onder vuur omdat het de software ook aan autoritaire regimes verkoopt, zoals Saudi-Arabië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten.

WhatsApp klaagde NSO Group eind vorig jaar aan om meer te weten te komen over de hack. Het Israëlische bedrijf ontkent de beschuldigingen, maar heeft de rechtbank niet weten te overtuigen om de zaak af te wijzen. De techbedrijven die zich achter WhatsApp scharen, stellen dat makers van spionagesoftware mensen in gevaar brengen. “Bedrijven moeten verantwoordelijk worden gesteld als ze hun software gebruiken om de wet te breken, of als ze onwettig gebruik van de software toestaan”, zegt Tom Burt, de beveiligingsdirecteur van Microsoft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20